Pacienti sa nevedia dostať k viacerým špecialistom, obracajú sa aj na poisťovne

NETKY.SK • 1 August 2023, 19:30 • 2 min
Pacienti sa nevedia dostať k viacerým špecialistom, obracajú sa aj na poisťovne

Bratislava-Slováci, ktorí potrebujú lekárske ošetrenie, majú problém dostať sa k odborníkom

slovakia

left justify in out

Naše zdravotníctvo je dlhodobo poddimenzované. Pacienti, ktorých ich obvodní lekári vyšlú na odborné vyšetrenie, sa často nemajú na koho obrátiť. Všetky špecializované pracoviská neposkytujú potrebné služby kvôli chýbajúcim doktorom. Zúfalí pacienti kontaktujú už aj poisťovne. Tie sa snažia chýbajúce kapacity regulovať a poskytovať adekvátne služby. Zdravotnú starostlivosť však majú v kompetencii aj vyššie územné celky. 

 

Medzi špecialistov, ku ktorým sa majú pacienti problém dostať, patria endokrinológ, neurológ či diabetológ. Problém je aj pri ďalších špecializáciách. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré TASR poskytli zdravotné poisťovne. Potvrdili, že viacerí pacienti sa na nich obracajú so žiadosťou o pomoc pri hľadaní lekára. Zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) poukázali na to, že chýbajú endokrinológovia, klinickí onkológovia, neurológovia, reumatológovia, urológovia, pediatri aj všeobecní lekári. Upozornili na to, že výpadok lekárov nie je v každom kraji rovnaký. Deklarovali, že sa snaží postarať o poistencov vo všetkých regiónoch. "Každej žiadosti poskytovateľa zdravotnej starostlivosti o zazmluvnenie sa snažíme vyhovieť," uviedla pre TASR Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie zdravotnej poisťovne. Ozrejmila, že VšZP pravidelne prehodnocuje naplnenie siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Môže však podľa jej slov pracovať iba s poskytovateľmi, ktorí sú na trhu.

 

Vo VšZP v prípade zhoršenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti v niektorej odbornosti v regióne prehodnotia žiadosti iných poskytovateľov o uzatvorenie zmluvy, prípadne ich osloví. Žiadajú tiež existujúcich poskytovateľov o súčinnosť. Zo VšZP deklarovali, že pri hľadaní poskytovateľa zdravotnej starostlivosti poistencom pomáha. Môžu sa ňu obrátiť na jej webe alebo call centre. "Hoci platná legislatíva nezverila zdravotnej poisťovni takúto činnosť, ide teda o prejav proklientského správania sa k poistencovi, pričom aj zdravotná poisťovňa naráža na kapacitné limity a ochotu poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," doplnila Štefúnová.

Problém s nedostatkom lekárov nemožno podľa nej vyriešiť z úrovne zdravotnej poisťovne. "Potrebné je systémové riešenie na úrovni ministerstva zdravotníctva," dodala. Zdravotná poisťovňa Dôvera mesačne eviduje desiatky podnetov od pacientov, ktorí majú problém nájsť si všeobecného lekára či špecialistu. "Naši poistenci potrebujú pomôcť nájsť termín najčastejšie u endokrinológa, neurológa a diabetológa," uviedla pre TASR PR špecialistka Dôvery Slavomíra Lorencová. Pripomenula, že povinnosť zabezpečiť pacientom dostupného všeobecného lekára majú vyššie územné celky (VÚC). "Ak sa na nás VÚC obráti s požiadavkou zazmluvniť nových lekárov, vždy robíme maximum, aby sme tejto požiadavke vyhoveli," doplnila.

 

Dôvera poukázala na to, že poistencom vytvorila web mapazdravotnictva.sk, kde si vedia pozrieť ambulancie jej zazmluvnených špecialistov. "Nájdu tam na ne aj potrebný kontakt," doplnila Lorencová. V prípade, že sa na Dôveru obráti poistenec s požiadavkou o pomoc so zabezpečením zdravotnej starostlivosti, poskytne mu zoznam zmluvných poskytovateľov. "Ak sa poistencovi nepodarí získať termín ani u jedného z nich, poskytovateľov kontaktujeme priamo my," povedala Slavomíra Lorencová. Problémom Slovenska je podľa zdravotnej poisťovne vo veľkej miere vysoký počet návštev u lekára a nedostatočné kompetencie sestier. "V zahraničí sestry poskytujú zdravotnú starostlivosť pacientom v oveľa širšom rozsahu, čím odbremeňujú lekárov," dodala špecialistka Dôvery. Aj v Union zdravotnej poisťovni (ZP) evidujú podnety poistencov k hľadaniu lekárov. Medzi najviac žiadané špecializácie podľa nej patria pneumológia, neurológia, diabetológia, endokrinológia, urológia, imuno-alergológia či gastroenterológia. Rovnako aj detská psychiatria, detská neurológia či detská gastroenterológia. Z Union ZP deklarovali, že majú záujem o uzavretie zmluvy s každým lekárom - špecialistom, ktorý splní zákonom stanovené podmienky. K čo najdostupnejšej zdravotnej starostlivosti pre jej poistencov podľa nej prispieva služba "Pomáhame nájsť lekára".

 

Z poisťovne poukázali tiež na to, že ako jediní majú v rámci hodnotenia lekárov zavedený ukazovateľ on-line objednanie sa na vyšetrenie. "Navyše, naše webové vyhľadávanie lekárov je prepojené s najväčšími on-line objednávkovými systémami, vďaka ktorým sa naši poistenci vedia objednávať na konkrétny termín vyšetrenia," uzavrela hovorkyňa zdravotnej poisťovne Kristína Baluchová. Z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou upozornili, že s dostupnosťou ambulantnej zdravotnej starostlivosti je v praxi veľký problém. Pacienti podľa nich čakajú na vyšetrenie u špecialistu bežne aj niekoľko mesiacov či rokov. Poukázali tiež na to, že viac ako štvrť milióna ľudí nemá zazmluvneného všeobecného lekára. Z Asociácie na ochranu práv pacienta podotkli, že dostať sa k špecialistovi je problém aj v hlavnom meste. Z Ministerstva zdravotníctva reagovali, že k stabilizácii má prispieť reforma ambulantného sektora. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies