Aj takto sa dá reagovať po prečítaní dobrej knihy

NETKY.SK • 2 Október 2020, 11:50 • 2 min
Aj takto sa dá reagovať po prečítaní dobrej knihy

Moc písaného slova sa neprávom dosť podceňuje.

slovakia

left justify in out

Sila literatúry je však pevná a presvedčil sa o tom nejeden človek aj v storočiach dávno minulých. Pre knihu sa občas nezaspí, keď je príbeh natoľko pútavý, že sa nechce odložiť ho. Kvôli knihe sa oplatí si aj privstať, lebo aj v sne je priam hmatateľná zvedavosť, čo sa asi udeje s hrdinom a či nakoniec nájde vytúžené šťastie.

 

img


Slabý odvar
A, áno, aj na správanie to má vplyv. Zdá sa to neuveriteľné? Tak potom by sa malo siahnuť do zákutí pamäte a možno sa pripomenie maličkosť, čo sa prihodila. A ak to nezaberie, ponúkam niekoľko príkladov. Verte či nie, toto je len ozaj slabý odvar, zájsť to môže aj ďalej.


Rozvody
Keď sa do literatúry dostal toľko ospevovaný a trojnásobne toľko nenávidený knižný hit, Päťdesiat odtieňov sivej, zdalo sa, že sa polovica sveta zbláznila. Hlavný mužský hrdina totiž natoľko uchvátil ženskú časť čitateľov, že začala byť nespokojná so súčasným stavom a odrazu ani manžel či dlhoročný priateľ nevyhovoval. Ťažko povedať, za čím sa tak na charaktere tajomného Christiana zacnelo, ale efekt to bol veliký. Stúpla rozvodovosť, manželka si povedala, že viac nebude čakať a pohne sa kade-tade, aby toho svojho pána Greya vypátrala.

 

img


Hudba
Keď je román prešpikovaný hudbou, potom sa nedá očakávať nič iné, ako vpustenie si piesní viac do života. Stalo sa to po prečítaní titulu Výberovka. Hlavná ženská postava neustále zapínala svoj iPod, vďaka čomu sa jedna čitateľka okamžite rozhodla zohnať si vlastný. Aj ona si namiešala skladby a zahĺbila sa do toho rovnako ako Alison a Daniel z dojemného príbehu.


Mohlo by vás zaujímať: City si vyznávali hudbou


Skupina

Ďalší príklad súvisí tiež s hudbou. Tentoraz však zahŕňa hudobnú skupinu. Slovenská spisovateľka Kristína Ježovičová, sa netají náklonnosťou k hudobnému zoskupeniu Hurts. Pretavila ju do niekoľkých diel, najviac je to cítiť v knihe s názvom Soňa. Čitateľka, ktorá si obľúbila autorkin štýl písania, si Hurts vyhľadala a odvtedy je aj ona verná fanúšička. No dobre, možno nie taká horlivá ako Kristína Ježovičová, ale dávka sympatií tam je v nemalej miere.



Jedlo
Monika Wurm napísala všeličo. V sérii Nesmieš ma milovať, sa vyhrala nielen so súčasnosťou, ale aj s históriou. Tvorí tak, že z riadkov cítiť vône, počuť zvuky...V spomínanej sérii sa dosť často jedla Sacherova torta. Čitateľku to podnietilo k tomu, že približne mesiac každé ráno raňajkovala sladkú pochúťku.


Kde si?

Evitu Urbaníkovú predstavovať zrejme netreba. Ako autorku ju Slovensko pozná vďaka drsnej novele Všetko alebo nič. Láska medzi Lindou a Jakubom sa zrodila na sociálnej sieti, a hoci je jeho i jej nick vymyslený, zamotalo to hlavu viacerým nadšencom. Jedna žena sa tak veľmi zžila s osudom Lindy, že jej neprekážala ani Jakubova neexistencia a dala si takú námahu, aby ho vyhľadala vo virtuálnej realite. Či sa jej to podarilo, hádam ani nemusím vravieť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies