Agentúra Moody's zlepšila výhľad slovenského bankového sektora

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 14:48 • 2 min
Agentúra Moody's zlepšila výhľad slovenského bankového sektora

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra Moody's zlepšila výhľad slovenského bankového sektora z negatívneho na stabilný.

slovakia

left justify in out

Tento jej štvrtkový krok odzrkadľuje názor agentúry, že trvalé zlepšovanie domácej ekonomiky podporí kvalitu aktív a udrží ziskovosť slovenských bánk v období najbližších 12 až 18 mesiacov. Dopyt zo zahraničia, spotreba slovenských domácností a investičná aktivita podporia silnejší rast hrubého domáceho produktu (HDP), povedal Arif Bekiroglu, analytik agentúry Moody's a autor správy o výhľade bankového sektora Slovenska.

 

"Sme presvedčení, že slovenský bankový systém je vysoko odolný voči vplyvom sprísňovania menovej politiky v USA, potenciálneho odchodu Grécka z eurozóny, deflačných tlakov a geopolitickej neistoty vo vzťahu k Rusku," dodal Bekiroglu. Celkovo agentúra Moody's predpokladá, že kvalita aktív slovenských bánk bude v najbližších 12 až 18 mesiacoch stabilná a podiel klasifikovaných úverov na celkovom objeme úverov sa zvýši menej ako o 50 bázických bodov. 

 

"Očakávame, že banky budú vykazovať uspokojivú ziskovosť. Čisté úrokové marže by mali zostať na úrovni zhruba 3 %, keďže tlak na marže, ktorý je výsledkom prostredia nízkych úrokových sadzieb a konkurencie, bude vyvažovaný väčším rastom objemu poskytovaných úverov," poznamenal Bekiroglu. Slovenský bankový sektor podľa agentúry vykazuje silnú kapitalizáciu, pričom priemerný ukazovateľ kapitálovej primeranosti Tier 1 v rámci odvetvia je na úrovni 16 %. Sektor zároveň profituje z toho, že má dobrý profil, pokiaľ ide o získavanie financií a likviditu, pričom tento profil v horizonte výhľadu zostane stabilný, dodáva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies