Čo je to spotrebný úver a aké sú jeho skutočné výhody?

NETKY.SK • 7 September 2021, 11:58 • 2 min
Čo je to spotrebný úver a aké sú jeho skutočné výhody?

Túžite po novom aute, prerábke bývania alebo by ste len radi odišli na vysnívanú dovolenku? Jednou z možností je zopár rokov počkať a peniaze si starostlivo našetriť, no rýchlejšou cestou môže byť spotrebný úver.

slovakia

left justify in out

Čo je to spotrebný úver

Spotrebný úver je typ úveru, ktorý slúži na financovanie alebo kúpu ľubovoľného spotrebného materiálu, ako už napovedá jeho názov. Vo väčšine prípadov dokonca odpadá nutnosť dokladovať, na čo ste požičané peniaze minuli. Pozor si však treba dať na to, že na rozdiel od investičných úverov sa pri spotrebných predmet kúpy nestáva zdrojom príjmu.

 

img

 

Na čo si môžem spotrebný úver vziať?

Spotrebný úver si môžete zobrať na čokoľvek. Veľký LCD televízor, nové oblečenie, darček pre blízkeho – jednoducho na akýkoľvek spotrebný tovar. Takúto pôžičku ľudia najčastejšie využívajú na nákup elektroniky, vybavenia do domácnosti, nábytku či na financovanie letnej alebo zimnej dovolenky a vo výnimočných prípadoch aj na kúpu auta.

 

Aké podmienky musím splniť, aby som dostal spotrebný úver?

Podmienky získania takéhoto úveru sa od banky k banke, pochopiteľne, líšia. Rozdielna je aj doba schválenia či úrok. Čo však majú všetky banky spoločné, je nutnosť byť občanom Slovenskej republiky, prípadne mať trvalý pobyt na Slovensku a mať taký príjem, s ktorým nebudete mať problém v budúcnosti pôžičku splácať. 

 

Je pravda, že kedysi predchádzal schváleniu spotrebného úveru dlhý proces so všemožnými potvrdeniami, no v súčasnosti banky pracujú na zjednodušení celého systému. Takýto úver si tak môžete vybaviť aj z pohodlia domova.

 

Najväčšie výhody spotrebného úveru

Jednou z najväčších výhod, ktoré banky pri vybavovaní spotrebného úveru ponúkajú, je to, že nemusíte dokladovať účel, na ktorý ste finančné prostriedky reálne použili. Ďalším plusom je takmer okamžité získanie peňazí. Proces schvaľovania netrvá príliš dlho a po schválení prídu peniaze hneď na účet. 

 

Celkom novou výhodou je tiež to, že o pôžičku môžu požiadať aj noví klienti. Ešte pred pár rokmi by ste v danej banke museli mať aspoň niekoľko mesiacov vedený účet. Opäť však platí, že túto výhodu neponúkajú všetky banky, preto si treba vopred zistiť, ako je to v tej vami vybranej.

 

img

 

Technologické pokroky a snaha procesy urýchliť priniesla na trh možnosť vybavenia žiadosti o spotrebný úver online, čím ušetríte hromadu času. V rámci výhod spotrebného úveru nemôžeme zabudnúť ani na jeho nižšiu úrokovú sadzbu. Tá sa pohybuje okolo 12%. Ak si to porovnáme s nákupom rovnakého tovaru na splátky, tam sa môže vyšplhať až nad 30 %. V neposlednom rade treba spomenúť aj transparentnejšie podmienky, vďaka ktorým sa pri tomto type pôžičky rozhodne nepopálite.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies