SNP je veľkou symbolikou a odkazom pre súčasnú mladú generáciu

NETKY.SK • 29 August 2020, 13:29 • 2 min
SNP je veľkou symbolikou a odkazom pre súčasnú mladú generáciu

BANSKÁ BYSTRICA - Slovenské národné povstanie (SNP) je pre premiéra Igora Matoviča (OĽANO) symbolom slovenskej odvahy. Uviedol to pri príležitosti 76. výročia osláv SNP v Banskej Bystrici. Osláv sa zúčastnili aj zvyšní dvaja najvyšší ústavní činitelia.

slovakia

left justify in out

Slovenská odvaha 

Bojovať za hodnoty podľa premiérových slov treba každý deň, lebo sa tento boj neskončil, ale trvá. SNP bolo podľa Matoviča povstaním proti tým, ktorí hovorili, že si nie sme všetci rovní.

 

"Pre mňa je SNP odvaha. Symbol slovenskej odvahy, ktorú sme odmietli zapredať. Áno, možno sa niektorí počas Slovenského štátu mali dobre. Možno sa niektorí mali lepšie ako nasledujúce roky." 

 

img

 

"Ale mnohí trpeli. Trpeli pre to, že si dovolili mať inú farbu pleti. Trpeli pre to, že si dovolili mať inú národnosť. Trpeli pre to, že si dovolili narodiť sa ako postihnutí alebo mať iný politický úsudok alebo presvedčenie. SNP bolo povstaním proti ľuďom, ktorí hovorili, že nie všetci sme si rovní," uviedol predseda vlády.

 

SNP tiež vníma ako povstanie za rovnosť malého národa v srdci Európy, ktorý si povedal, že nebude kolaborantom neľudského režimu. Rovnako si myslí, že nebolo len prejavom "voči zlým zvonku", ale aj rovnako prejavom voči prisluhovačom a kolaborantom, ktorí v krajine žili.

 

img

 

Vyzdvihnutie odvahy  

"Je dôležité, aby sme si pripomenuli aj to zlo, ktoré drieme v nás, lebo vtedy, keď dostane priestor rásť, vyrastie," komentoval s tým, že našou úlohou bude neustále proti tomuto zlu bojovať, aby nemalo priestor na rozbujnenie.

 

Matovič poďakoval účastníkom Povstania za to, že aj vďaka nim súčasná generácia vie, čo je to sloboda.

 

Vyzdvihnutie odvahy 

V činoch hrdinov Slovenského národného povstania (SNP) je veľa dôležitých odkazov aj pre našu súčasnosť. Pri príležitosti osláv 76. výročia SNP v Banskej Bystrici to povedala prezidentka Zuzana Čaputová. 

 

img

 

"Dnes oveľa lepšie chápem, čo všetko ste museli podstúpiť, aby sa povstanie stalo skutočnosťou. Sami seba sa pýtajme: Dokázali by sme aj my to, čo povstalecká generácia? Našli by sme v sebe odvahu postaviť sa na správnu stranu, aj keby sme tým riskovali svoj život?" uviedla prezidentka v príhovore.

 

Priamy účastník

Zuzana Čaputová vyzdvihla odvahu prítomného Vladimíra Strmeňa, ktorý bol priamym účastníkom SNP ako člen partizánskej jednotky v Španej doline.

 

img

 

Príhovor predsedu parlamentu 

Podľa Borisa Kollára je SNP najvýznamnejšou udalosťou novodobých dejín Slovenska a  zaraďuje našu krajinu do európskeho a svetového pokrokového civilizačného pohybu.

 

"V Slovenských dejinách patrí SNP k najvýznamnejším medzníkom našej novodobej histórie. Povstanie bolo slovenské i národné. Bolo vtedajším vyvrcholením viacročného protifašistického a protinacistického odboja proti nemeckému nacizmu, ako aj domácemu kolaborantskému režimu." 

 

img

 

"Slovenský národ sa tak zaradil k tým, ktorí odmietli samotnú podstatu fašistických a nacistických režimov, a to nielen v Európe, ale aj vo svete," povedal Kollár.

 

Traja najvyšší ústavní činitelia pred prejavmi spolu s ostatnými hosťami osláv 76. výročia SNP položili vence na pamiatku obetí SNP.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies