Zásoby ropy a zemného plynu sa v Rusku míňajú závratnou rýchlosťou! Vláda predstavila plán

NETKY.SK • 22 September 2021, 13:20 • 2 min
Zásoby ropy a zemného plynu sa v Rusku míňajú závratnou rýchlosťou! Vláda predstavila plán

MOSKVA – Ruské zásoby ropy za desať rokov klesli o tretinu a zemný plyn o takmer 30 percent. Vláda je rozhodnutá zdroje získať z ťažko dostupných ložísk, čo môže byť ekonomicky veľmi nevýhodné.

slovakia

left justify in out

V roku 2010 zásoby ropy presiahli 28 miliárd ton. V tomto roku niečo cez 19 miliárd ton. Pred šiestimi rokmi sa zásoby plynu odhadovali na 70 biliónov metrov kubických. V súčasnosi sa predpokladajú na úrovni 49,2 biliónov ton, čo predstavuje pokles o 27,4 percenta. Informovalo o tom ministerstvo prírodných zdrojov a životného prostredia. 

 

Rusku dochádzajú zásoby

Za posledné štvrťstoročie geológovia preskúmali desaťkrát menej ložísk ako v predchádzajúcich rokoch. Mnohé, ešte sovietske ložiská, sa podľa portálu Rosgeologii vyčerpávajú. Odborníci sa domnievajú, že zásoby plynu sa minú do 70 rokov, ropa vystačí na maximálne 30 rokov.

 

Minister prírodných zdrojov a životného prostredia Alexander Kozlov dáva optimistickejšiu prognózu100 a 60 rokov. Generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller pripomína, že Rusko má najväčšie zdroje na svete. Verí, že v priebehu storočia nebudú žiadne problémy so surovinami.

 

„Ceny plynu stále rastú. Vzhľadom na poloprázdne európske sklady minulý týždeň cena niekoľkokrát dosiahla svoje historické maximá a priblížila sa k psychologicky dôležitej hranici tisíc dolárov za tisíc metrov kubických,“ uviedol investor, zakladateľ CreativePRO Michail Mitrofanov.

 

Zelené zdroje energie

Analytici predpovedajú, že dopyt po rope a plyne začne klesať o päť až sedem rokov. Najväčšie ekonomiky sveta – Čína a Spojené štáty – zvyšujú investície do zelenej energie. „Škandinávske krajiny takmer úplne prešli na obnoviteľné zdroje energie. Solárne panely sa aktívne používajú v USA, Číne – hlavných spotrebiteľoch ropných produktov,“ zdôraznil.

 

Od roku 2023 EÚ zavádza uhlíkovú daň na dovážané výrobky s vysokými emisiami skleníkových plynov. To by mohlo ovplyvniť asi 40 percent ruského exportu. Podľa rôznych odhadov budú ruské podniky musieť doplniť "peňaženku EÚ" vo výške 6 až 50 miliárd eur ročne. Peking sľubuje ukončenie emisií uhlíka do roku 2060 a ruská vláda by mala dosiahnuť zníženie na 70% už do roku 2030.

 

Populárne sú aj projekty s vodíkom – jedným z najekologickejších typov palív. „Z dlhodobého hľadiska vývoz vodíka nahradí ropu a plyn,“ považuje Oleg Kalenov. Odhaduje sa, že prechod na zelenú energiu bude stáť svet 40 biliónov dolárov – polovicu ročného globálneho HDP.

 

 

 

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona