NBS: Nesplácané hypotéky sú na najnižších hodnotách. Štát aj tak bude pomáhať pri ich splácaní

NETKY.SK • 29 December 2023, 11:20 • 2 min
NBS: Nesplácané hypotéky sú na najnižších hodnotách. Štát aj tak bude pomáhať pri ich splácaní

BRATISLAVA - Úrokové sadzby novoposkytnutých hypotekárnych úverov sa priblížili k 4 %. Je to o 3 % viac, ako pred necelými dvomi rokmi, keď dosahovali dlhodobé minimá. Vláda Roberta Fica sa preto rozhodla, že ide pomáhať ľuďom so splácaním hypotekárnych úverov. Národná banka Slovenska však opakovane konštatuje, že počet zlyhaných, a teda nesplácaných hypoték, je v súčasnosti na historicky najnižších hodnotách.

slovakia

left justify in out

Tretinový pokles dopytu po hypotékach

Podľa takzvaného makroprudenciálneho komentára Národnej banky Slovenska sa produkcia hypotekárnych úverov na Slovensku sa už tretí štvrťrok za sebou udržovala na stabilizovanej úrovni. V porovnaní s priemerom roka 2021 bola nižšia asi o jednu tretinu. Naďalej platí, že za spomalením stojí pokles dopytu po úveroch, nie sprísňovanie štandardov zo strany bánk.

 

S nižšou produkciou sa postupne znižuje aj medziročný rast hypotekárneho portfólia, k októbru 2023 na 4,3 %Medzi krajinami Európskej únie patrí tempo rastu hypoték na Slovensku naďalej do hornej polovice. Úrokové sadzby rástli už len mierne na úrovni stotín percentuálneho bodu za mesiac.

 

Rizikovosť hypotekárneho portfólia vzrástla

Centrálna banka však upozorňuje, že podiel úverov s vysokým pomerom splátok k príjmu zostal zvýšený aj v treťom štvrťroku 2023. „Rizikovosť hypotekárneho portfólia v poslednom období mierne vzrástla. Dôvodom je zhoršenie finančnej situácie domácností v dôsledku zvýšenej inflácie, rastu úrokových sadzieb, ako aj poklesu cien nehnuteľností zabezpečujúcich hypotekárne portfólio,“ upozorňuje NBS.

 

Podľa nej rastúce výdavky na nevyhnutné životné náklady a vyššie splátky úverov ukrojili domácnostiam za obdobie uplynulých dvoch rokov v priemere 6 % ich príjmov. Vzrástol aj podiel hypoték v portfóliu, pri ktorých aktuálna hodnota LTV (Loan to Value – pomer medzi veľkosťou úveru a hodnotou zakladanej nehnuteľnosti) presahuje 70 %, vzrástol od júna 2022, keď boli ceny nehnuteľností na vrchole, do novembra 2023 z 8 % na 23 %.

 

Zároveň však dodáva, že ukazovatele zlyhania hypotekárnych úverov, ako sa pomenúva ich nesplácanie zo strany bankových klientov, je v súčasnosti na historicky najnižších hodnotách.

Pomoc od štátu vyjde na desiatky miliónov eur

Nič to nemení na tom, že zákon o pomoci so splácaním úverov na bývanie môže k 1. januáru 2024 vstúpiť do platnosti. Prezidentka Zuzana Čaputová jeho prvú časť podpísala ešte pred Vianocami a druhú hneď po nich. Výška novej štátnej sociálnej dávky s platnosťou od začiatku nasledujúceho roka bude 75 % zo zvýšenia splátky úveru na bývanie, najviac vo výške 150 eur mesačne, teda 1 800 eur ročne. O príspevok bude potrebné požiadať úrad práce.

 

Pomoc je určená pre bankových klientov s príjmom do výšky 1,6-násobku priemernej mzdy zamestnanca v hospodárstva Slovenskej republiky, čo v súčasnosti predstavuje 2 086 eur na osobu. Ak pôjde o partnerov alebo manželov, hranicou bude dvojnásobok tejto sumy.

 

Prezidentka už pred sviatkami podpísala nový model zvýhodnenia mladých ľudí vo veku od 18 do 35 rokov. Bonus pre nich v nasledujúcom roku stúpne zo súčasných 400 až na 1 200 eur a zo zákona vypadáva ohraničenie úveru „do výšky 50-tisíc eur“. Tieto opatrenia by si len v roku 2024 mali vyžiadať 72 miliónov eur zo štátneho rozpočtu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / NBS, Foto: FinGO.sk (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies