Vyhasnuté talenty svetového futbalu #2: Bojan Krkič

NETKY.SK • 3 Apríl 2021, 11:34 • 2 min
Vyhasnuté talenty svetového futbalu #2: Bojan Krkič

Slávny klub z Barcelony je známy svojou kvalitnou prácou s mládežou. Akadémia La Masia vyprodukovala počas rokov mnoho talentovaných futbalistov, najznámejším z nich je fenomenálny Lionel Messi. Po jeho boku hrával aj hlavný aktér dnešného príbehu, ktorý mu mal v kariére zdatne sekundovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

16. september 2007 bol pre fanúšikov „blaugranas“ pamätný. V 78. minúte ligového súboja proti Osasune na ihrisku debutoval mladík Bojan Krkič, ďalší zo zázračných produktov La Masie. Vo veku 17 rokov a 16 dní sa stal najmladším hráčom Barcelony v najvyššej súťaži a prekonal aj rekord spoluhráča Messiho. Španielovi Krkičovi, ktorý mal srbské korene po otcovi, mimochodom taktiež futbalistovi, bola predpovedaná obrovská budúcnosť, veď za mládežnícke výbery Barcelony nastrieľal viac ako 900 gólov.

 

 

V roku 2008 si mal po prvýkrát zahrať za národný tím proti Francúzsku. Ak by vybehol na trávnik, prekonal by 70-ročný rekord a stal sa najmladším reprezentantom. Médiá však informovali o tom, že ho z nominácie vyradili žalúdočné bolesti. V skutočnosti išlo o psychické problémy, mladý hráč nezvládol tlak a zaúradovala úzkosť. Narušená psychika sa stala jeho neželaným spoločníkom.

 

V Barcelone vydržal štyri sezóny. Pred koncom jeho pôsobenia v materskom klube bolo jasné, že sa na úroveň Messiho nikdy nedostane. V klube si odohral svoje, dokonca sa tešil zo zisku významných trofejí. Na konte má tituly z domácej súťaže, domáceho pohára, superpohára, Ligy majstrov a takisto z majstrovstiev sveta klubov. Argentínsky tieň ho však prenasledoval aj naďalej, a preto sa v roku 2011 sťahoval do AS Rím, kde chcel zanechať vlastnú stopu.

 

 

Taliansky klub ho kúpil za 12 miliónov eur a Barcelona si v zmluve ponechala klauzulu o spätnom nákupe. Katalánci sa ho nechceli vzdať úplne, išlo predsa o mladého rekordmana, vyhasínajúci talent, ktorý ešte mal šancu na reparát. Ani 33 zápasov a 7 gólov mu v Ríme nestačilo na udržanie miesta v kádri. Putoval tak na hosťovanie do AC Miláno, kde sa mu darilo ešte menej.

 

V roku 2013 sa trochu prekvapivo vrátil späť do Barcelony, návrat strateného syna však nemal rozprávkový koniec a Bojan sa sťažoval na nedostatok minút na ihrisku. Po sezóne preto zamieril do holandskej ligy, konkrétne do Ajaxu, kde sa taktiež zdržal len jednu sezónu. Nasledoval prestup do Stoke City a niekoľko ďalších hosťovaní.

 

 

Krkič napokon zakotvil v americkej MLS, keď si jeho služby zaistil Montreal Impact. O rok neskôr sa stal v klube nepotrebným a v decembri 2020 nebol zapísaný na súpisku pre miestnu Ligy majstrov. Išlo o jasný signál, že vyhasínajúci talent je definitívne odpísaný. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies