Africká Namíbia očakáva ekonomický rozkvet vďaka prudkému nárastu ťažby ropy

NETKY.SK • 15 Marec 2024, 18:30 • 2 min
Africká Namíbia očakáva ekonomický rozkvet vďaka prudkému nárastu ťažby ropy

WINDHOEK - Prezident Namíbie Nangolo Mbumba vyhlásil vo štvrtok, že krajina sa pripravuje na potenciálny ekonomický príliv, keďže sa očakáva, že tento rok oznámi pevnejšie odhady získateľných ropných rezerv po náraste prieskumných aktivít v roku 2023, najmä v ropných bohatých oblastiach Walvis a Orange.

slovakia

left justify in out

Počas prejavu o stave národa prezident Mbumba zdôraznil význam tohto vývoja a vyjadril nádej, že rozvoj ropy, plynu a zeleného vodíka prinesie krajine hospodársky rast, zamestnanosť a prosperitu.

"Sme pripravení na túto príležitosť prostredníctvom silného režimu miestneho obsahu, pripraveného suverénneho investičného fondu a rôznych ďalších opatrení na maximalizáciu vplyvu a výhod ropy," povedal Mbumba zákonodarcom v hlavnom meste štátu Windhoek.

Predpokladané oznámenie presnejších odhadov prichádza uprostred pokračujúceho úsilia o využitie prírodných zdrojov Namíbie. Keďže medzinárodné ropné spoločnosti zintenzívňujú svoje prieskumné úsilie, potenciál Namíbie ako krajiny produkujúcej ropu je čoraz sľubnejší.

Namíbia tiež skúma uskutočniteľnosť využitia miestne vyrábaného zeleného vodíka na výrobu tovaru, ako je amoniak, hnojivá, vodík, železo a cement, čistejším spôsobom, čo „nám dáva potenciálnu konkurenčnú výhodu na získanie nových trhov,“ povedal Mbumba.

V tomto roku Namíbia očakáva prvé výstupy pilotných projektov na výrobu zeleného vodíka, zeleného amoniaku a zeleného železa, keďže sa predpokladá, že trh so zeleným amoniakom dosiahne do roku 2030 70-percentný rast.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Chen Cheng
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies