Nový objav z Webbovho teleskopu môže celkom zmeniť naše chápanie Veľkého tresku a vesmíru

NETKY.SK • 17 Apríl 2023, 14:00 • 2 min
Nový objav z Webbovho teleskopu môže celkom zmeniť naše chápanie Veľkého tresku a vesmíru

Vedci sú znepokojení, pretože vesmírny teleskop Jamesa Webba stále objavuje nové galaxie, ktoré by podľa ich názoru v skutočnosti ani nemali existovať.

slovakia

left justify in out

Bez toho, aby sme sa do problematiky nejak extra ponorili, pretože sú to pomerne dosť komplikované dáta pre laika, tak základná myšlienka spočíva v tom, že niektoré galaxie, pozorované prostredníctvom obrovského teleskopu NASA, sú oveľa zrelšie, ako sa pôvodne predpokladalo, vzhľadom na to, kde sa vo vesmíre nachádzajú. Keďže sú o dosť väčšie, tak sa zdá, že možno budeme musieť prehodnotiť naše chápanie vesmíru, pretože nám chýbajú základné poznatky

 

img

Jamesov Webbov teleskop

 


Mike Boylan-Kolchin, z Texaskej univerzity v Austine, ktorý je tiež autorom novej práce o galaxiách, povedal: „Ak majú masy pravdu, potom sme na de facto nezmapovanom území. Budeme teda potrebovať niečo veľmi nové o formovaní galaxií alebo zmenu kozmológie. Jedna z najextrémnejších možností je, že vesmír sa rozšíril rýchlejšie, než predpokladáme, čo môže vyžadovať nové sily a častice."

 

Boylan-Kolchinova práca naznačuje, že údaje z teleskopu Jamesa Webba vytvárajú veľký problém pre naše súčasné chápanie, pretože spochybňujú paradigmu temnej energie a studenej temnej hmoty, ktorá je hlavnou silou našej kozmológie. Zvyčajne galaxie premenia asi 10% plynu na hviezdy, ale tieto novovyobjavené galaxie by museli zmeniť takmer celý plyn na hviezdy.


Bude však treba spracovať rozsiahlejší výskum na to, aby sa úplne určilo, čo sa presne deje, a to by mohlo dokázať, že pozorovania sú nesprávne. Mohli by tam byť napríklad aj supermasívne čierne diery, čo by dalo vzhľad masívnejšej galaxie. Alebo galaxie môžu byť z neskoršieho obdobia, ako sa pôvodne očakávalo, ale kvôli problémom s fotografiami vyzerajú staršie. Ak sa však táto hypotéza preukáže ako pravdivá, znamenalo by to, že vedci budú musieť prehodnotiť to, ako rozumejú kozmu a rastu galaxií.

 

img

nedávna fotografia Uránu zhotovená pomocou teleskopu Jamesa Webba

 

 


 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies