Vesmírna loď Crew Dragon po úspešnom štarte smeruje k ISS

NETKY.SK • 31 Máj 2020, 09:42 • 2 min
Vesmírna loď Crew Dragon po úspešnom štarte smeruje k ISS

Spoločnosť SpaceX v sobotu na druhý pokus úspešne vyslala na obežnú dráhu vesmírnu loď Crew Dragon s ľudskou posádkou. Prvý raz od ukončenia programu raketoplánov tak astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) vyrazili na Medzinárodnú vesmírnu stanicu z amerického územia.

slovakia

left justify in out

Nový model fungovania vesmírnych letov NASA
Posádku kapsuly Crew Dragon tvoria skúsení astronauti Bob Behnken a Doug Hurley. Tí nielenže skúšajú nový systém prepravy na ISS, ale tiež nový model fungovania vesmírnych letov NASA. Agentúra už totiž nebude vlastniť dopravné prostriedky, ktoré používa, ale bude si ich len prenajímať v rámci zmluvy so SpaceX. Trh by mali neskôr rozšíriť aj ďalšie spoločnosti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NASA (@nasa),

 

Koniec využívania ruských technológií
Mala by sa tak ukončiť závislosť NASA od ruskej prepravy na ISS, ktorú využívali od spomínaného ukončenia programu raketoplánov v roku 2011.

 

Crew Dragon
Crew Dragon s Hurleym a Behnkenom na palube vyštartovala z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride v sobotu o 15:22 miestneho času (21:22 stredoeurópskeho letného času). Do vesmíru ju vyniesla nosná raketa Falcon 9, ktorej prvý stupeň sa neskôr úspešne vrátil na Zem a pristál na plošine v mori. K ISS by sa mala vesmírna loď automaticky pripojiť dnes o 16:30 stredoeurópskeho letného času.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa NASA (@nasa),

 

Misia Demo-2
Misia Demo-2 je pre NASA i SpaceX obzvlášť dôležitá. Pre spoločnosť Elona Muska je to prvá vesmírna misia s ľudskou posádkou, NASA zase vyslala svojich astronautov do vesmíru po prvý raz od roku 2011 z americkej pôdy. Zároveň je to vôbec prvý komerčný let, ktorý privezie ľudí na ISS.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SpaceX (@spacex),


Astronauti sa budú podieľať na výskume, plniť ďalšie pokyny a vykonávať aj testy na Crew Dragon. Kapsula môže zostať na orbite 110 dní, no dĺžka misie zatiaľ nie je určená. Po skončení misie sa kapsula s astronautmi na palube autonómne odpojí od ISS a vráti sa na Zem. Pristáť by mala podľa plánov v Atlantickom oceáne pri pobreží Floridy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies