Ak chcú Európania zachrániť klímu, pracovný týždeň bude musieť mať len 4 dni

NETKY.SK • 28 Máj 2019, 12:17 • 2 min
Ak chcú Európania zachrániť klímu, pracovný týždeň bude musieť mať len 4 dni

Nová štúdia prišla s pozoruhodným tvrdením, aby sme chránili planétu, budeme musieť týždenne odpracovať menej hodín.

slovakia

left justify in out

O štvordňovom pracovnom týždni v súčasnosti uvažujú viaceré svetové spoločnosti, avšak nie v súvislosti s udržateľnosťou priemyslu, ale skôr s lepšími pracovnými podmienkami zamestnancov a možnosťou dostatočnej psychohygieny, čo v konečnom dôsledku preukázateľne zvyšuje výkon jednotlivca. Niektoré firmy takýto systém už testujú a zatiaľ sa javí ako mimoriadne efektívny. Dá sa teda predpokladať, že v budúcnosti budú 8-hodinové „šichty“ päťkrát do týždňa pasé.

 

img

 

Globálnemu zavádzaniu 4-dňového pracovného týždňa hrá do karát aj najnovšia štúdia organizácie Autonomy, ktorá vychádzajúc z údajov OSN a Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj zistila, že pokiaľ chceme spomaliť klimatické zmeny, musíme limitovať priemysel. V opačnom prípade sa priemerná ročná teplota zdvihne o 2 stupne Celzia.

 

img

 

Táto konkrétna štúdia sa zamerala na tri krajiny – Britániu, Švédsko a Nemecko. Ak chceme spomaliť klimatické zmeny, nevyhnutne musíme redukovať emisie, ktorých veľké množstvo produkuje práve priemysel. Tým, že by sa skrátil pracovný týždeň na 4 dni by sa množstvo emisií ušetrilo.

 

Ako sa vyjadril riaditeľ organizácie Autonomy Will Strong, zavedenie nových noriem je absolútnou nevyhnutnosťou. Emma Williams, hovorkyňa iniciatívy 4 Day Week tvrdí, že dodržať „kapacitu“ našej Zeme musíme, pokiaľ chceme prežiť. Preto, ako sa zdá, nebudeme mať inú možnosť ako akceptovať redukciu priemyslu.

 

Kedy sa takéto opatrenia budú zavádzať, zatiaľ známe nie je, no veľa času na to už veru nemáme.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies