V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné zvyky na dedine

NETKY.SK • 1 Apríl 2023, 10:00 • 2 min
V Múzeu slovenskej dediny predstavia veľkonočné zvyky na dedine

MARTIN - Tradície a zvyky predkov, ktoré sprevádzali veľkonočné obdobie, predstavia v nedeľu (2. 4.) v Múzeu slovenskej dediny Slovenského národného múzea (SNM) v Martine na podujatí Veľká noc na dedine. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

slovakia

left justify in out

Detský folklórny súbor (DFS) Malý Lysec z Belej-Dulíc predvedie detské jarné hry v programe o 10.30, 12.30 a 14.30 h. "Tradičné predveľkonočné a veľkonočné zvyky, napríklad vynášanie Moreny, prinášanie letečka či tradičnú veľkonočnú šibačku a oblievačku, predstaví FS Lysec z Belej-Dulíc," doplnila Kiripolská.

 

"S najčastejšími technikami, ktorými sa zdobili kraslice, sa návštevníci budú môcť zoznámiť počas programovej nedele a priamo od výrobcov si ich aj kúpiť. Okrem kraslíc sú pripravené aj ukážky pletenia korbáčov a predaj a výroba ľudovoumeleckých a remeselníckych výrobkov," uviedla kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine.

 

Pripomenula, že počas predveľkonočného pôstu sa pri varení nesmeli používať živočíšne tuky. "Gazdinky tak boli odkázané na rastlinné oleje. Ako sa v minulosti získavali lisovaním, ukážeme návštevníkom v oravskej olejárni. Pre malých, ale aj veľkých návštevníkov sú prichystané aj tvorivé dielne, v ktorých si môžu vyskúšať šikovnosť pri zdobení kraslíc. Do tvorivej dielne by si mali doniesť vlastné vyfúknuté alebo natvrdo uvarené vajíčka," dodala Kiripolská. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies