Od apríla sa zavádzajú elektronické skúšobné testy na vodičský preukaz

NETKY.SK • 1 Apríl 2023, 18:00 • 2 min
Od apríla sa zavádzajú elektronické skúšobné testy na vodičský preukaz

BRATISLAVA - Od apríla sa zavádzajú elektronické skúšobné testy na vodičský preukaz. Tvoriť sa majú zo širšieho spektra otázok. Testovať sa bude v skúšobných miestnostiach na okresných dopravných inšpektorátoch. Rezort vnútra od novinky očakáva zvýšenie bezpečnosti v cestnej premávke. Elektronický test si možno vyskúšať na webe Ministerstva vnútra SR. Informovala o tom hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová.

slovakia

left justify in out

Otázky budú náhodne vygenerované informačným systémom v závislosti od požadovanej skupiny vodičského oprávnenia. Test pozostáva zo 40 otázok rozdelených do desiatich okruhov. Čas vyhradený na skúšobný test je 30 minút. Každá otázka má hodnotu 1, 2, 3 alebo 4 body, pričom celkový súčet za všetky správne odpovede bude 100 bodov. Prospejú iba žiadatelia, ktorí získajú najmenej 90 bodov. "Od nového spôsobu vykonávania teoretickej skúšky elektronickým spôsobom očakávame v prvom rade jej objektívny priebeh, a teda výrazné obmedzenie korupčného správania, ako aj dôkladnejšie vzdelanie žiadateľov, čo v konečnom dôsledku vytvára predpoklad zvyšovania bezpečnosti v cestnej premávke," uviedol riaditeľ dopravnej polície Tomáš Vrábel.

 

img

 

Ďalším benefitom má byť zefektívnenie činnosti skúšobných komisárov, keďže elektronickým spôsobom testovania možno preskúšať vyšší počet absolventov autoškoly vzhľadom na rýchlosť a spoľahlivosť vyhodnotenia testu. "Skutočnosť, že teoretickú časť absolvujú len kvalitne pripravení žiadatelia o vodičské oprávnenie, by sa teda mala prejaviť v praxi napríklad znížením počtu dopravných nehôd a ich obetí," skonštatoval dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

 

Skúšobné testy vychádzajú z učebných osnov vodičských kurzov v autoškolách. V databáze je 1400 otázok v desiatich okruhoch, ktoré sa týkajú pravidiel cestnej premávky, uplatňovania prednosti v jazde či rýchlostných obmedzení. Preskúša sa tiež znalosť dopravných značiek a dopravných zariadení, schopnosť vyhodnotiť dopravné situácie na križovatkách či postupy v prípade dopravnej nehody. Odpovedať sa bude aj z teórie vedenia vozidla, z predpisov o dokladoch k vozidlu či o konštrukcii a údržbe vozidla.

 

Elektronický test si možno vyskúšať na odkaze https://www.minv.sk/?elektronicke-testy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies