V sliačskych kúpeľoch vystavujú viac ako 300 kraslíc

NETKY.SK • 1 Apríl 2023, 15:00 • 2 min
V sliačskych kúpeľoch vystavujú  viac ako 300 kraslíc

Sliač - Výstavu venovanú slovenskej kraslicovej tradícii s názvom To vajíčko maľovanô sprístupniLI v piatok v spoločenskej miestnosti KH Palace Kúpeľov Sliač. Výstavu pripravilo Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici v spolupráci s Kúpeľmi Sliač a spoločnosťou MANA.

slovakia

left justify in out

"Návštevníci kúpeľov, ako aj široká verejnosť, získajú možnosť spoznať majstrovstvo nielen tradičných foriem zdobenia kraslíc ako batikovanie, voskovanie, odrôtovanie či oblepovanie, ale aj skutočné umelecké diela zdobené tzv. madeirovaním, leptaním alebo vyškrabovaním," informuje SSM. "Výstava priblíži históriu zdobenia vajíčok, ich význam v živote našich predkov a prácu súčasných krasličiarov zo Slovenska. Už pre staroveké národy boli vajíčka prirodzenou súčasťou obradov vítania jari ako významný a mnohoznačný symbol slnka, svetla, obnovujúceho sa života v prírode, zdravia a plodnosti, na ktoré kúpele pozývajú všetkých svojich návštevníkov," vysvetľuje etnologička a kurátorka výstavy zo SSM Jana Koltonová. "Výstava kraslíc je jedným z bodov bohatého programu, ktorý si Kúpele Sliač pri príležitosti sviatkov Veľkej noci pripravili pre svojich hostí, ako aj návštevníkov z radov verejnosti. Koncert sláčikového tria na Bielu sobotu či Veľkonočné hodovanie spojené s ľudovou hudbou vo Veľkonočnú nedeľu budú súčasťou najväčších sviatkov jari," približuje manažérka kultúry Kúpeľov Sliač Jana Lehotská. Na výstave bude svoju umeleckú tvorbu prezentovať 20 krasličiarov a umeleckých remeselníkov z celého Slovenska. Pre návštevníkov je pripravených viac ako 300 rozmanitých kraslíc, vrátane kraslíc zo zbierok SSM. Sprievodným podujatím k výstave bude 12. apríla o 18.30 h beseda s etnologičkou a kurátorkou výstavy Koltonovou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies