USA otvoria veľvyslanectvo na Vanuatu

NETKY.SK • 2 Apríl 2023, 08:00 • 2 min
USA otvoria veľvyslanectvo na Vanuatu

Washington - Spojené štáty v piatok oznámili, že plánujú otvoriť veľvyslanectvo na Vanuatu. Pôjde o najnovší krok v ich úsilí posilniť prítomnosť v južnom Tichomorí, kde sa svoj vplyv snaží rozširovať Čína.

slovakia

left justify in out

Veľvyslanectvo v hlavnom meste Port Vila umožní americkej vláde prehĺbiť vzťahy so súostrovnou krajinou a zvýšiť rozvojovú pomoc v rôznych oblastiach zahŕňajúcich klímu, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA. Termín jeho otvorenia neposkytlo. Vláda amerického prezidenta Joea Bidena rozširuje s podporou oboch strán v Kongrese angažovanosť USA v regióne, ktorému sa kedysi dostávalo len malej pozornosti, po vlaňajšom prekvapivom uzavretí bezpečnostného paktu Číny so Šalamúnovými ostrovmi. Americkí a austrálski predstavitelia vyjadrili obavy, že táto zmluva by mohla sprístupniť rozsiahle oblasti Tichého oceánu čínskej armáde, čo Šalamúnove ostrovy popierajú. Spojené štáty vo februári otvorili veľvyslanectvo na Šalamúnových ostrovoch a americká viceprezidentka Kamala Harrisová minulý rok na summite oznámila, že zriadia aj nové ambasády na Kiribati a Tonge. USA nadviazali vzťahy s Vanuatu v roku 1986, šesť rokov po tom, ako získalo nezávislosť po spoločnej vláde Británie a Francúzska. Diplomatické styky s touto krajinou však udržiavajú prostredníctvom veľvyslanectva v Papue-Novej Guinei, priblížila AFP. Vanuatu má len niečo viac ako 300.000 obyvateľov a je mimoriadne náchylné na prírodné pohromy, ako sú cyklóny, zemetrasenia a sopečná činnosť. Nízko položená krajina sa tiež obáva, že rastúca hladina mora v dôsledku klimatickej zmeny ohrozí jej budúcnosť. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies