Zavedie Slovensko jednorazový a mesačný pandemický príspevok na dieťa?

NETKY.SK • 1 Marec 2021, 15:19 • 2 min
Zavedie Slovensko jednorazový a mesačný pandemický príspevok na dieťa?

SLOVENSKO - Na Slovensku padol návrh na zavedenie príspevkov na deti trvajúcich počas núdzového stavu. Jednorazový príspevok má byť vo výške 300 Eur na dieťa a mesačný príspevok vo výške 100 Eur na dieťa.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

IstroAnalytica navrhuje zavedenie jednorazového a mesačného pandemického príspevku na dieťa.

 

Návrh znie tak, že počas marca tohto roku by mal štát vyplatiť každej domácnosti jednorazový pandemický príspevok 300 eur na dieťa a s účinnosťou od marca až do skončenia núdzového stavu pravidelný mesačný pandemický príspevok vo výške 100 eur na každé dieťa.

 

img

 

 

Ulahčenie 

 

Chceli by celú situáciu uľahčiť a tak navrhujú, aby celá udalosť prebehla bez zbytočného papieroavnia. Podľa inštitútu, najmenej administratívne a časovo náročné by bolo vyplatenie uvedených príspevkov formou navýšenia prídavku na dieťa.

 

imgimg

 

„Paušálne príspevky sú najrýchlejšou a najjednoduchšou formou pomoci. Komplikovanejšie modely pomoci by mohli zlyhať na neschopnosti štátu rýchlo a správne analyzovať dáta a rýchlo implementovať zmeny v informačných systémoch,“ uviedol výkonný riaditeľ IstroAnalytica Peter Helexa.

 

 

Ďalšie zmeny

 

Inštitút by zároveň v rámci systémových zmien upravil podmienky pandemickej OČR a pandemickej PN tak, aby bola zamestnancovi aj SZČO dorovnaná plná výška strateného príjmu.

 

Medzi snahy inštitútu patrí, aby bol „kurzarbeit“ pre samostatne zárobkovo činné osoby zavedený tak, aby poskytoval porovnateľnú úroveň finančnej kompenzácie, akú majú zamestnanci vo firmách.

 

 

Dlhy


IstroAnalytica pripomína, že rodiny zamestnancov a samostatne zárobkovo činných osôb, ktorí pre pandémiu prišli o prácu a zákazky, stratili z dôvodu nedostatočnej kompenzácie zo strany vlády za posledných 12 mesiacov v priemere 2 800 eur.

 

V rodinách, kde boli takto postihnutí obaja rodičia, mohol výpadok príjmov dosiahnuť aj dvojnásobok tejto sumy. Za posledných 12 mesiacov sa zvýšil priemerný dlh slovenskej domácnosti na takmer 9 tis. eur a ak bude tento stav pretrvávať, presiahne do konca tohto roka sumu 10 tis. eur.
 

Podobný článok: Štát pomôže ľuďom bez domova. Cez výzvu im chce ponúknuť strechu nad hlavou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies