Záhadné budovy takto pomohli čínskemu vidieku

NETKY.SK • 23 September 2020, 14:14 • 2 min
Záhadné budovy takto pomohli čínskemu vidieku

Vďaka týmto zväčša kruhovitým roľníckym „činžiakom“ sa podarilo odstránili časť biedy, splnil sa nimi čiastočne aj sen Platóna.

slovakia

left justify in out

Na Číne nie je architektonicky zaujímavý len dlhý čínsky múr, ktorý je dokonca vidieť z vesmíru a je jednou z najnavštevovanejších pamiatok Ázie. A najľudnatejšia krajina sveta nie je ani len o tzv. Avatarovych horách, teda o prekrásnom mieste, ktoré ukazuje majestátnosť prírody.

 

 

Beztriednosť

K neuveriteľným projektom ľudských rúk nepatrí len veľké opevnenie, ktoré chránilo pred mongolskými bojovníkmi, ale aj kruhové obydlia. Tie však nie sú zaujímavé len po vizuálnej stránke, spája sa s nimi totiž aj naplnenie Platónovej utópie či idealistickej komunistickej filozofie beztriednosti.

 

Nadelené rovnako

Je tu totiž snaha o absolútnu triednu rovnosť medzi ľuďmi. „Všetky miestnosti po horizontálnej línii boli vždy také isté, preto každá rodina vlastne mala úplne totožné priestory. Nikto nemohol mať niečo iné,“ prezradil Pavel Dvořák, Slovák, ktorí ukazuje Čínu aj z inej, než z tej mediálne najprezentovanejšej stránky.

 

 

Kultúrne dedičstvo

Obydlia na juhu Číny v provincii Fuijan sú také výnimočné, že sú zapísané v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Slovák, ktorý žije dlhodobo v Šanghaji vo videu opisuje, ako turisti objavili toto miesto a domácim sa tak zmenil život. „Podobné architektonické skvosty už nie sú nikde inde na svete,“ povedal s tým, že ide o zväčša kruhové, ale aj štvorcové budovy.

 

Iný život

Obyvateľom prišli turisti vhod, život ľudí sa tým zlepšil. Už nemusia toľko drieť na poliach, pretože žijú práve z cestovného ruchu. Našli si uplatnenie ako sprievodcovia, alebo predavači pamiatok. „Produkty miestnej spotreby sa premenili na suveníry,“ povedal Dvořák s tým, že v ponuke je napríklad aj kamenný med, ktorý sekajú. No všimol si aj starších ľudí s nostalgiou po pokojnejších časoch bez veľkého pohybu.

 

Nevládzu

„V dedinkách, kam turizmus nedošiel, vládne dezolácia,“ vysvetlil s tým, že v iných obciach sú na týchto skvostoch popraskané steny. „Mnoho z nich je neobývateľných,“ dodal s dôvetkom, že je tu aj veľa neporiadku a prachu, keďže starší obyvatelia už nemajú silu starať sa o svoje skvosty.

 

 

Bez železa

Ide o špecialitu tejto čínskej provincie, hoci pre domácich to dlho boli iba obyčajné roľnícke budovy. „Ich história siaha až do 3. storočia,“ dodal syn známeho historika. Budovy majú aj ďalšiu architektonickú zvláštnosť - absenciu železa.

 

Cukor, bielka, ryža

„Tulou sú stavané takmer bez železa. Klince sú robené z bambusu, steny sú robené z fermentovaného mixu miestnych troch druhov vôd s prímesou čierneho cukru, bielok z vajíčok a lepkavej ryže,“ vysvetlil Slovák, ktorý organizuje netradičné výlety do tejto ázijskej krajiny.

 

Okná len hore

Základom stavby však sú, samozrejme, kamene. Zväčša ide o trojposchodové budovy, v niektorých prípadoch dokonca majú až päť poschodí. Okná sa však nachádzali až úplne hore, preto sa bývalo len tam, nižšie poschodia slúžili napr. na kuchyne. Súčasťou budovy bol aj chrám uprostred kruhovitého „činžiaku“.

 

 

Kontrasty

Čína ponúka obrovské kontrasty – bohaté mestá a chudobný vidiek. Práve podobné netradičné budovy a čaro nepoznaného vidieka môže byť pre tunajší ľud vykúpením z biednejšieho života. Dvořák prízvukuje, že dostať sa k odľahlejším Tulou nie je jednoduché pre ťažšie dostupný terén. Zaujímavé fotografie z tohto miesta sa nachádzajú aj na tomto odkaze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies