Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka

NETKY.SK • 19 Máj 2024, 14:17 • 2 min
Toto dochucovadlo zvyšuje riziko rakoviny žalúdka

VIEDEŇ – Dochucovanie jedál môže mať za následok vyššiu pravdepodobnosť rakoviny.

slovakia

left justify in out

Už v minulosti sa v mnohých ázijských krajinách, kde sa bežne konzumuje strava s vysokým obsahom soli, potvrdila súvislosť medzi nadmerným príjmom soli a rakovinou žalúdka. Dlhodobá štúdia, ktorú uskutočnila Lekárska univerzita vo Viedni, po prvýkrát preukázala, že toto riziko je podobne zjavné aj v európskych štatistikách o rakovine.

Podľa výskumu uverejnenom v časopise Gastric Cancer majú osoby, ktoré si pravidelne pridávajú soľ do jedál, približne o 40 % vyššie riziko vzniku rakoviny žalúdka v porovnaní s tými, ktorí si jedlo na stole nedosoľujú.

Vedci analyzovali údaje od viac ako 470 000 dospelých osôb z UK-Biobank. Okrem iného sa zisťovali odpovede na otázku: "Ako často si pridávate soľ do jedla?". Odpovede boli zozbierané prostredníctvom dotazníka v rokoch 2006 až 2010. Výskumný tím pod vedením Selmy Kronsteiner-Gicevic a Tilmana Kühna z Centra pre verejné zdravie Lekárskej univerzity vo Viedni porovnal výsledky prieskumu s vylučovaním soli v moči a s údajmi z národných registrov rakoviny.

Ukázalo sa, že ľudia, ktorí tvrdili, že si vždy alebo často pridávajú do jedla soľ, mali počas sledovaného obdobia približne 11 rokov o 39 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny žalúdka ako tí, ktorí si nikdy alebo zriedka pridávali do jedla štipku soli navyše.

"Naše výsledky obstáli aj pri zohľadnení demografických, sociálno-ekonomických faktorov a faktorov životného štýlu a rovnako platili aj pre prevládajúce komorbidity," hovorí prvá autorka Selma Kronsteiner-Gicevicová a zdôrazňuje význam výsledkov.

Rakovina žalúdka

V zozname najčastejších typov rakoviny na svete je rakovina žalúdka na 5. mieste. Riziko tohto nádorového ochorenia sa zvyšuje s vekom, ale najnovšie štatistiky ukazujú nárast u dospelých vo veku do 50 rokov. Medzi rizikové faktory patrí konzumácia alkoholu, fajčenie, infekcia baktériou Helicobacter pylori, nadváha a obezita.

Skutočnosť, že veľmi slaná strava zvyšuje riziko rakoviny žalúdka, sa už skôr preukázala v štúdiách s ázijskými skupinami obyvateľstva, ktoré často konzumujú potraviny konzervované v soli, silne solené ryby alebo extrémne slané marinády a omáčky.

"Náš výskum ukazuje súvislosť medzi častým používaním pridanej soli a rakovinou žalúdka aj v západných krajinách," zdôrazňuje prvá autorka Selma Kronsteiner-Gicevicová.

"Našou štúdiou chceme zvýšiť povedomie o negatívnych účinkoch extrémne vysokej konzumácie soli a poskytnúť základ pre opatrenia na prevenciu rakoviny žalúdka," dodal vedúci autor štúdie Tilman Kühn.

               



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Info.sk, Ilustračné foto: Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies