Vláda ruší poplatok, ktorý zaťažuje tepelné čerpadlá

NETKY.SK • 22 Máj 2024, 15:15 • 2 min
Vláda ruší poplatok, ktorý zaťažuje tepelné čerpadlá

BRATISLAVA - Majitelia či prevádzkovatelia tepelných čerpadiel typu voda-voda nebudú musieť platiť poplatky za odber podzemnej vody pri využívaní ich tepelného potenciálu. Vďaka tomu sa zjednoduší a zlacnie ich prevádzka. Rozhodol o tom dnes vládny kabinet, ktorý schválil novelu vodného zákona z dielne ministerstva životného prostredia pod vedením Tomáša Tarabu.

slovakia

left justify in out

Podľa podpredsedu vlády a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu platila obdobná výnimka na odbery podzemných vôd pre účely tepelných čerpadiel do roku 2014. Zmenou vodného zákona účinnou od 15. januára 2015 sa však zrušilo oslobodenie od platenia poplatkov za odbery podzemných vôd na účely energetického využitia.

„Odber podzemných vôd sa aktuálne spoplatňuje v množstve nad 15 000 m3 za kalendárny rok alebo 1 250 m3 za mesiac. V súčasnosti tak musia majitelia týchto čerpadiel na Slovensku odvádzať poplatky za využívanie vôd. Tieto poplatky slúžia ako finančná náhrada za užívanie vôd, najskôr boli príjmom Environmentálneho fondu, neskôr príjmom štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku,“ vysvetlil Taraba.

Envirorezort očakáva, že oslobodenie tepelných čerpadiel voda-voda od poplatkov motivuje viac ľudí k prechodu na ekologické a energeticky efektívne vykurovanie a chladenie. „Odstraňujeme ďalšie administratívne bariéry a podporujeme využívanie obnoviteľných zdrojov energie, a tým aj dosahovanie klimatických cieľov a znižovanie závislosti od fosílnych palív,“ dodal Taraba.

Tepelné čerpadlá systému voda-voda dosahujú najvyššiu efektívnosť a najvyššie úspory primárnej energie. Nová legislatíva je tak v súlade s cieľmi Plánu obnovy a odolnosti SR, ako aj s politikami EÚ, ktoré podporujú odstraňovanie bariér pri prechode na čistú energiu, ako je využívanie tepelných čerpadiel. Po schválení parlamentom nadobudne novela zákona účinnosť 13. júla 2024.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MŽP SR, Foto: Tlačový odbor MŽP SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies