V Kostarike zomrel Ivan Mráz, strieborný hrdina z Tokia 1964. Na olympiáde bol najlepším strelcom ČSSR

NETKY.SK • 21 Máj 2024, 19:13 • 2 min
V Kostarike zomrel Ivan Mráz, strieborný hrdina z Tokia 1964. Na olympiáde bol najlepším strelcom ČSSR

KOSTARIKA - Vo veku 82 rokov zomrel v Kostarike strieborný olympijský medailista z Tokia 1964, futbalista Ivan Mráz. Na olympijskom turnaji bol s piatimi gólmi najlepším strelcom mužstva. Počas svojej kariéry pôsobil v Slovane Bratislava, Sparte Praha, Dukle Praha, holandskom Maastrichte i v latinskoamerickej Kostarike. Správu o jeho úmrtí priniesol na svojom webe Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV).

slovakia

left justify in out

Mráz zomrel v sobotu 18. mája, necelý týždeň pred svojimi 83. narodeninami. Rodák z Levoče pôsobil v Kostarike od konca 70. rokov a krátko aj vo funkcii trénera tamojšej reprezentácie.

Svoju hráčsku kariéru začal v bratislavskom Slovane, odkiaľ ako 22-ročný putoval do pražskej Sparty. S klubom získal dva majstrovské tituly a počas vojenčiny pridal aj jeden s Duklou.

„Fyzicky zdatný levočský rodák nedostal veľa príležitostí obliecť si reprezentačný dres, ale jeho produktivita v ňom bola pozoruhodná – za olympijský výber ČSSR nastúpil Ivan Mráz dovedna šesťkrát a strelil šesť gólov. V A-tíme ČSSR dosiahol ešte lepší strelecký priemer – zo 4 zápasov 5 gólov,“ uvádza SOŠV.

Na olympiáde v Tokiu pritom patril k najmladším členom tímu. Skórovať sa mu na turnaji nepodarilo iba vo finálovom zápase s Maďarskom, ktorý ČSSR prehrala 1:2.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Foto: sport.cz
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies