Útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive

NETKY.SK • 9 Jún 2024, 10:22 • 2 min
Útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive

SANÁ - Dvojicu nákladných lodí pri pobreží Jemenu ešte v sobotu v noci zasiahli strely. Obete bezprostredne nehlásili. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

slovakia

left justify in out

Britská bezpečnostná spoločnosť Ambrey uviedla, že loď plaviaca sa pod vlajkou karibského ostrovného štátu Antigua a Barbuda začala horieť po tom, ako ju zasiahla strela. "Loď smerovala na juhozápad cez Adenský záliv," uviedla Ambrey.
 
Spoločnosť dodala, že požiar sa podarilo dostať pod kontrolu. Spozorovaná bola aj ďalšie strela, ktorá však cieľ nezasiahla. Na loď podľa Ambrey spustili paľbu aj menšie plavidlá a tá musela následne zmeniť kurz a zamieriť do prístavu. Zranenia však nehlásili.
 
Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO) takisto potvrdila zásah lode a následný požiar pri pobreží Jemenu približne o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ). Celá posádka je podľa UKMTO v bezpečí a plavidlo pokračuje k najbližšiemu prístavu.
 
UKTMO takisto oznámila, že strely v noci zasiahli aj ďalšiu loď, na ktorej vypukol požiar. Obete neboli hlásené ani v tomto prípade. Britská organizácia pre lode v tejto oblasti vydala varovanie, aby zachovali opatrnosť.
 
Podľa agentúry AFP jemenskí povstalci od vlaňajšieho novembra opakovane uskutočňujú útoky na lode v Červenom mori a Adenskom zálive. Robia tak na znak solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde zúri vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Trasou cez Červené more bežne prúdi približne 12 percent objemu svetového obchodu.  
 
Británia a Spojené štáty v januári začali uskutočňovať voči húsíom odvetné útoky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP / DPA / Ambrey, Foto: AP
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies