USA: Sme proti globálnej dani z bohatstva pre miliardárov

NETKY.SK • 21 Máj 2024, 08:20 • 2 min
USA:  Sme proti globálnej dani z bohatstva pre miliardárov

WASHINGTON - Spojené štáty sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov.

slovakia

left justify in out

USA sú proti navrhovanej globálnej dani z bohatstva pre miliardárov. Povedala to americká ministerka financií Janet Yellenová. Odmietla návrh Brazílie, Francúzskaa ďalších krajín, ktoré vyzvali skupinu G20 na koordinovaný postup v tejto otázke.

Tento rok je rad na Brazílii, aby viedla skupinu dvadsiatich ekonomík, a krajina vyzvala skupinu, aby vyvinula koordinovaný prístup k zdaňovaniu ultrabohatých jednotlivcov, ktorí môžu presunúť svoje peniaze do jurisdikcií s nízkymi daňami.

Návrh súvisí s globálnou minimálnou daňou pre korporácie, ku ktorej sa v roku 2021 prihlásilo 140 krajín. Narazila však na prekážky v USAa inde vo svete.
 
Spojené štáty podľa Yellenovej veria v progresívne zdanenie a nepodporia spoločné globálne zdaňovanie miliardárov.

 

Aký je návrh?

Predstavitelia Brazílie, Francúzska, Španielska, Nemecka a Južnej Afriky diskutovali o pláne, ktorý by od miliardárov vyžadoval každoročné platenie dane v hodnote aspoň 2 percentá z ich bohatstva.

Globálny výber dane by podľa zástancov návrhu zabránil miliardárom presúvať bohatstvo do krajín, v ktorých sa môžu vyhnúť plateniu dane.

Jednotlivé štáty by vďaka tomu mali vyššie daňové príjmy, ktoré by mohli použiť napríklad na zníženie príjmovej nerovnosti.

           



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: The Wall Street Journal, Foto: Janet Yellenová / seznamzpravy.cz
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies