Ikona elektronickej hudby J-M. Jarre sa stala prvým zahraničným držiteľom Ceny SOZA

NETKY.SK • 15 Máj 2024, 09:10 • 2 min
Ikona elektronickej hudby J-M. Jarre sa stala prvým zahraničným držiteľom Ceny SOZA

BRATISLAVA - Slovenský ochranný zväz autorský (SOZA) udelil Jean-Michelovi Jarremu špeciálnu cenu. Francúzsky hudobník a skladateľ si ocenenie za celoživotný prínos pre svetovú hudbu a ochranu autorských práv prevzal po bratislavskom koncerte Bridge from the Future, ktorým otváral festival Starmus, informovala SOZA.

slovakia

left justify in out

"Jean-Michel Jarre je vôbec prvým zahraničným držiteľom Ceny SOZA," uviedlo občianske združenie, ktoré zastupuje autorov, upravovateľov, aranžérov hudby a textárov. Ceny SOZA sa udeľujú od roku 1996 a doposiaľ ich získali len slovenskí autori.
 
"Som veľmi poctený, že som ako prvý neslovenský umelec mohol získať toto ocenenie. Veľa to pre mňa znamená," vyznal sa Jarre. "Túto cenu by som chcel venovať nielen všetkým autorom, ale predovšetkým tým umelcom, ktorí bojujú za ochranu autorských práv," dodal skladateľ.
 
Bronzovú sošku Eurydiky z autorskej dielne sochárky Jany Brisudovej mu odovzdal člen Dozornej rady SOZA Matúš Jakabčic a členovia predstavenstva Tomáš Mikš a Richard Jajcay.
 
Jean-Michel Jarre je vo svete známy predovšetkým ako priekopník elektronickej hudby a celoživotný inovátor. Autori a tvorcovia z rôznych oblastí umenia si ho cenia aj pre jeho angažovanosť v rámci ochrany autorských práv. "V rokoch 2013 až 2020 bol prezidentom organizácie CISAC - Medzinárodnej konfederácie spoločností autorov a skladateľov, ktorá združuje 228 spoločností zo 120 krajín sveta a zastupuje viac ako štyri milióny autorov," pripomenula SOZA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: SOZA, Foto: Jean-Michel Jarre / Corbis / Horacio Villalobos / musictech.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies