ÚRSO vyzýva vládu: Ak okamžite nezakročíte, ľudia si nebudú môcť dovoliť platiť za elektrinu

NETKY.SK • 4 August 2022, 06:40 • 2 min
ÚRSO vyzýva vládu: Ak okamžite nezakročíte, ľudia si nebudú môcť dovoliť platiť za elektrinu

BRATISLAVA - Cena elektriny pre Slovensko láme rekordy. Zdražovanie energií nespomaľuje. Cena elektriny pre Slovensko s dodaním v budúcom roku už prekročila psychologickú hranicu 400 eur za megawatthodinu (MWh) a v utorok (2. 8.) dokonca dosiahla 416 eur/MWh.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z údajov zverejnených pražskou burzou PXE. Ešte začiatkom mája bola pritom cena elektriny na polovičnej úrovni. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) začal ešte minulý mesiac dvíhať varovný prst a upozorňovať vládu na omeškanie plnenia Memoranda o porozumení so spoločnosťou Slovenské elektrárne, a. s. 

 

Včera ÚRSO zverejnil na svojej stránke vyhlásenie, v ktorom uvádza, že  proces regulácie cien elektriny na budúci rok sa „začína už dnes, 01. 08. 2022," a znovu vyzval vládu, aby zakročila. 

 

Zo sveta: Úlomky vesmírneho telesa objavili v Austrálii. Pochádzajú z rakety SpaceX!

 

img

 

Podľa ÚRSO bez riadneho prijatia mimoriadnych opatrení v tejto oblasti pritom hrozí pre jednu bežnú domácnosť nárast ročných nákladov na energie až o 1 782 eur."

 

Predseda ÚRSO Andrej Juris k situácii povedal „Z pohľadu úradu preto odporúčame čo najskôr ustanoviť právne záväzným spôsobom pravidlá sprístupnenia elektriny z Memoranda dotknutým dodávateľom a ich cieľovým skupinám odberateľov. Úrad vníma vysokú komplexitu súvisiacich tém, ktoré si vyžadujú čas na prípravu a finalizáciu. V záujme minimalizovania vyššie uvedených rizík odporúčame zvážiť implementáciu Memoranda formou adresných finančných kompenzácií pre cieľové skupiny odberateľov v súlade s existujúcim legislatívno-regulačným rámcom.“

 

Z domova: Rezort Jaroslava Naďa ide bojovať proti cudzím mocnostiam, ministerstvu môžete pomôcť s návrhmi!

 

img

 

Ak vláda nezakročí, URSO vypočítalo, ako to zasiahne slovenské domácnosti. Jednolivé sumy sú v astronomických výškach. Dopady na jednotlivé domácnosti budú závisieť od veľkosti a charakteru spotreby energií jednotlivých domácností, priznaných taríf, nákladovosti lokálnych CZT a ďalších kľúčových parametrov. Skutočné dopady budú známe po ukončení relevantných cenových konaní v závere t. r. a po prijatí relevantných opatrení štátu.

 

img

 

ÚRSO tiež odporúča občanom, aby si dali preskúmať súčasné parametre odberu energií a prijali vlastné opatrenia na lepšiu kontrolu a optimalizáciu spotreby energií.


Rekordné úrovne dosahuje cena aj v ďalších krajinách EÚ. Cez 400 eur za MWh sa cena elektriny prehupla aj v Česku, enormný nárast cien zaznamenali i v Nemecku či vo Francúzsku. Energetický trh EÚ je pritom prepojený. 

Prečítajte si aj: Americký ekonóm Jeffrey Sachs: Rusko nie je možné poraziť sankciami, hrozí nám tretia svetová vojna



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies