Americký ekonóm Jeffrey Sachs: Rusko nie je možné poraziť sankciami, hrozí nám tretia svetová vojna

NETKY.SK • 3 August 2022, 08:35 • 2 min
Americký ekonóm Jeffrey Sachs: Rusko nie je možné poraziť sankciami, hrozí nám tretia svetová vojna

Americký profesor ekonómie Jeffrey Sachs sa od začiatku vojny na Ukrajine vyjadruje, že vojna má vždy len porazených. Taktiež má nesúhlasný postoj voči sankciám Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Profesor Sachs v rozhovore pre český Institut demokrace a svobody uviedol, že jediný spôsob, ako sa dá vojna na Ukrajine ukončiť, nie je dodávanie zbraní, ale mierové rokovania za okrúhlym stolom.

 

„Invázia Vladimíra Putina na Ukrajinu sa zvrhla na krutú a vyčerpávajúcu vojnu, o ktorej každá strana verí, že vyhrá, ale v skutočnosti ju obe strany prehrajú," povedal Sachs.

 

Z domova: Ján Budaj reaguje na posledný útok medveďa: Psy útočia na ľudí častejšie a horším spôsobom!

 

img

 

Podľa amerického ekonóma zažíva celý svet hospodársku krízu, ktorej následky sa ešte neprejavili naplno. Jeho krajina „dáva Ukrajine zlé rady," ak jej radí bojovať a podporuje ju v snahe poraziť Vladimira Putina a Ruskú federáciu na bojovom poli. Sachs je tiež názoru, že USA mali s Putinom rokovať o rozšírení NATO o Ukrajinu už pred niekoľkými rokmi. „Diskutovať je vždy bezpečnejšie a stojí to menej životov," poznamenal Jeffrey Sachs. 

 

Zo sveta: Dmitrij Peskov: „Vo svete už nie je priestor pre americkú hegemóniu."
 

img

 

Ten nedávno vystúpil aj na konferencii s názvom Slobodné myšlienky o budúcnosti, ktorú zorganizovali Univerzita v Brescii a Nadácia Eni Enrica Matteiho, kde opätovne vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine. Vo svojom prejave označil rétoriku západných politických lídrov a prezidenta Spojených štátov za absurdnú. 

 

„Ale neskončí sa, drahí priatelia, porážkou (ruského prezidenta) Vladimira Putina. A to bez ohľadu na to, koľkokrát túto absurdnosť povedia západní politici vrátane amerického prezidenta Joe Bidena,“ povedal Sachs.

 

obrazok

 

Americký ekonóm sa pre Institut demokrace a svobody vyjadril aj k vysokej inflácii a jej dôvodom. Podľa Sachsa jej prudký nárast vo svete spôsobila vojna na Ukrajine, obchodná vojna USA proti Číne, protiruské sankcie či ľudská žiadostivosť. 


Tiež uvádza, že do súčasnej situácie sa premietla dlhoročná politika centrálnych bánk Fedu, Európskej centrálnej banky a ostatných centrálnych bánk, ktoré boli veľmi expanzívne v oblasti menovej politiky a mysleli si, že to robia bez rizika inflácie. Sachs dlhodobo poukazuje aj na najznámejšieho amerického ekonóma 20. storočia Miltona Friedmana. Zosnulý Friedman v roku 1976 dostal Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela. 

 

Podľa Friedmanovej teórie, ak štáty, resp. banky umelo navyšujú počet peňazí v obehu v neúmerných množstvách, po krátkom reštarte ekonomiky, treba rátať s prudkým nárastom inflácie a ekonomickou recesiou.

 

Prečítajte si aj: Na príspevkoch za ubytovanie odídencov z Ukrajiny vyplatil štát takmer šesť miliónov eur



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies