Ukrajine sa vyhýbajú nielen lietadlá, ale aj orly

NETKY.SK • 26 Máj 2024, 09:07 • 2 min
Ukrajine sa vyhýbajú nielen lietadlá, ale aj orly

Orly podľa vedcov zmenili migračné trasy nad Ukrajinou, aby sa vyhli oblastiam bojov.

slovakia

left justify in out

Niektoré miesta ich výskytu vojna pravdepodobne už zničila. Orly hrubozobé prelietajú cez Ukrajinu každú jar na svojej ceste z Grécka či mokraďových oblastí v Južnom Sudáne do hniezdisk v Bielorusku.
 
Vedci sa domnievajú, že sa vyhýbajú nebezpečenstvám vyplývajúcim z vojny, okrem iného delostreleckej paľbe, pohybu stíhačiek a tankov i koncentrácii pozemných vojsk. Vyplýva to z analýzy GPS údajov o migrácii, ktoré zhromaždili od začiatku rozsiahlej ruskej invázie.
 
Výskumníci z Estónskej univerzity prírodných vied v Tarte a britskej organizácie British Trust for Ornithology o svojich zisteniach informovali v časopise Current Biology.
 
„Vojna na Ukrajine má ničivý dosah na ľudí aj životné prostredie. Naše zistenia poskytujú vzácny pohľad na to, ako konflikty ovplyvňujú zvieratá vo voľnej prírode,“ uviedol Charlie Russell, hlavný autor štúdie a postgraduálny výskumný pracovník na Východoanglickej univerzite.
 
Výskumníci začali vtáky sledovať v roku 2017, nečakali však, že ich migračné trasy o päť rokov neskôr povedú cez oblasť aktívnych bojov.
 
Sledované orly sa vo veľkej miere odchýlili od svojich predchádzajúcich trás. Na Ukrajine tiež trávili menej času zastávkami na svojich obvyklých miestach na nabratie síl alebo sa im úplne vyhýbali. V dôsledku toho tiež pri svojich ťahoch prešli väčšiu vzdialenosť, v priemere o 85 kilometrov.
 
Pre sťahovavé vtáky sú zastávky dôležité z hľadiska získania potravy, vody a úkrytu. Zmeny trasy oneskorili prílet orlov na hniezdiská a pravdepodobne ich donútili spotrebovať viac energie, čo na ne malo neblahý účinok.
 
„Pre zraniteľný druh, ako je tento, je čokoľvek, čo narúša hniezdenie, veľkým problémom. Ako biológovi zaoberajúcemu sa ochranou druhov mi to robí obrovské starosti,“ dodal Jim Reynolds, docent ornitológie a ochrany zvierat na Birminghamskej univerzite.
 
Napriek tomu, že žiadny zo sledovaných vtákov  neuhynul, vedci sa domnievajú, že ich zážitky mohli ovplyvniť ich schopnosť rozmnožovať sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Current Biology, Ilustračné foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies