Ukrajine sa na východnom fronte nedarí. Napriek všetkej vojenskej logike si vraj ruský prezident Putin želá konflikt „zmraziť (komentár Iva Samsona)

NETKY.SK • 26 Máj 2024, 15:15 • 2 min
Ukrajine sa na východnom fronte nedarí. Napriek všetkej vojenskej logike si vraj ruský prezident Putin želá konflikt „zmraziť (komentár Iva Samsona)

Áno, žiadny „západný“ front vo vojne Ukrajiny s Ruskom neexistuje, už vyše dva roky sa z krajinskej perspektívy bojuje na východe a juhu. Na „západ“ Ukrajiny dopadnú občas nejaké ruské „projektily“ (rakety, drony) a zabijú niekoľko ľudí, ale aj bývalá gubernia Ruska – Poľsko – už povedala „dosť“. Zostrelíme každý ruský projektil, ktorý sa dostane na východ od Poľska, to znamená aj nad západnu Ukrajinou. Bývalá gubernia Poľska to myslí asi tak vážne, ako sa Rusko ústami svojich najvyšších ruských predstaviteľov (prezident V. Putin sa do toho radšej až tak hlasne nemieša, na to má svojho predchodcu Medvedeva) vyhráža, že ak nám na Ukrajine „nedáte“, bude jadrová vojna.

slovakia

left justify in out

Poľsko je členom Severoatlantickej aliancie a tá za ňu ruku do ohňa nepoloží, kým Rusko nezaútočí na teritórium NATO. Ináč preňho ťažko pohne prstom. Maximálne mu dodá nejaké zbrane podobne, ako to individuálne a pokrytecky momentálne robí pre Ukrajinu. Nechce vojnu. Vyhýba sa jej a múdro robí. Ak by Rusko zaútočilo na teritórium NATO, potom sa Aliancia bude musieť zomknúť a Rusko prehrá. Cena sa nedá odhadnúť. Poľské napínanie svalov je iba hra telom. Ale to Kremeľ dobre vie. A to Rusko v záujme vlastného prežitia neurobí, na to je príliš slabé a po vojne proti Ukrajine ekonomicky vyčerpané, aj keď obchodné výklady v Moskve, Petrohrade a ešte inde stále hýria farbami. Ale Ruská federácia je v koncoch. Už tretí rok sa jej nedarí poraziť „banderovcov“ a ovládnuť územie „malorusov“, čiže Ukrajincov.

 

Ruský prezident ponúka prímerie, teda „zmrazenie“ konfliktu

Podľa agentúry Reuters (informácia tak pochádza z „otvorených zdrojov“) sa ruský prezident Putin vyjadril, že je je ochotný pristúpiť na „zmrazenie“ konfliktu: Ale kto by to Rusku veril? Možno kedysi idealistický prezident F. D. Roosevelt, ale určite nie koloniálny lišiak, antinacista a antikomunista Winston Churchill. Dneska rozprávke o „zmrazení“ a zamrznutí možno uverí novozvolený slovenský prezident, ak mu v detstve čítali upokojujúcom hlasom Dobšinského rozprávky o pokoji a mieri, víťazstve dobra nad zlom. Ibaže sa dá vážne pochybovať o tom, že tomu, o čom tvrdí, že verí, myslí naozaj vážne. Veď to v politike nie je nijaké „béčko“.

Skúsme to pojať „analyticky“. Prípadné „zmrazenie“ konfliktu Rusku prospeje. Podarilo sa mu to v Podnestersku, v Gruzínsku, na Kryme a inde, začína sa mu to dobre ísť aj v Gruzínsku. „Zmrazenie a„mier“, to býva oddych pred nástupom na front. Alebo netrepal A. Hitler s rukou na srdci o niečom inom ako o „mieri“?

Rusko po neúspešnom ťažení na západ potrebuje oddych a nastavenie novej stratégie, keďže doterajšia taktika zlyhala. Inak zatiahne svoju krajinu do bezútešnej vojny. Tú jadrovú, ktorou sa Rusko tak rado vyhráža, ak„nedostane svoje“, radšej vynechávam, to je príliš „morbídne“ a pre celý svet ešte bezútešnejšie.

Ako to máme zhrnúť?

Po úžasnom úspechu ruských ozbrojených síl pri anexii Krymu – prakticky bez výstrelu – a so zomdlenou medzinárodnou reakciou Rusko nadobudlo sebavedomie. Slovensko túto lúpež podobne ako iné krajiny EÚ oficiálne odsúdilo, ale „biznis“ išiel ďalej. Po druhom útoku na Ukrajinu vo februári 2022 sa krajiny EÚ nesprávali veľmi odlišne: odsúdili ho, vyhlásili smiešne hospodárske sankcie, vylúčili ruských športovcov a športovcov krajín napomáhajúcim revanšistickému Rusku – to je zdravý studenovojnový pojem, však? – z kolaborujúcich krajín z účasti na medzinárodných podujatiach (ide vlastne o rusifikované a Rusmi mocensky ovládané Bielorusko). Inak Ukrajine dodali niekoľko zastaraných kusov munície a nechávajú ju krvácať. Ale iste, kto by chcel vojnu s najväčšou krajinou sveta, ktorá vlastní najpočetnejší arzenál jadrových zbraní a vykrikuje, že ich použije?


Dnes, v treťom roku po invázii ruských vojsk na Ukrajinu je očividné iba jedno: Rusko vojenskú odolnosť Ukrajiny podcenilo, svoje sily precenilo a (akokoľvek mizernú) podporu Západu údajne neexistujúcemu ukrajinskému národu nedocenilo. Akosi si to nechcelo uvedomiť, ale možno od počiatku vedelo, že tu pôjde o zástupnú vojnu: Až do posledného príslušníka neruských národnostných menšín, ktorých ženie na západný (z ruskej perspektívy) front!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Anadolu Agency
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies