Firma xAI Elona Muska bude vyvíjať obrovský SUPERpočítač

NETKY.SK • 6 Jún 2024, 18:50 • 2 min
Firma xAI Elona Muska bude vyvíjať obrovský SUPERpočítač

V Memphise bude firma xAI Elona Muska vyvíjať obrovský superpočítač. Startup zameraný na umelú inteligenciu si chce zvýšiť kapacitu na vývoj četbotov a ďalších zariadení s AI.

slovakia

left justify in out

Firma xAI v máji získala od investorov ďalších šesť miliárd dolárov. V decembri predstavila četbota Grok, ktorého trénuje na textoch zverejňovaných na Muskovej sociálnej sieti X.
 
xAI má ambície konkurovať firme OpenAI, ktorá vyvinula četovací systém ChatGPT. Musk sa v roku 2015 podieľal na jej založení, v roku 2018 odstúpil zo správnej rady.
 
Superpočítač je označenie pre veľmi výkonný počítač určený na výpočtovo náročné úkony. Jeho výkon sa meria v jednotke FLOPS.
 
Zatiaľ najvýkonnejší superpočítač Frontier vyvinula v roku 2022 firma Hewlett Packard v národnom laboratóriu v Oak Ridge v americkom štáte Tennessee.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: Bloomberg, Foto: Elon Musk / sciencefriday.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies