Údajní pašeráci verbovali mladých Indov do boja za Rusko. Presviedčať ich mali falošnými sľubmi

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 11:30 • 2 min
Údajní pašeráci verbovali mladých Indov do boja za Rusko. Presviedčať ich mali falošnými sľubmi

Indická polícia v stredu zatkla štyroch ľudí napojených na medzinárodnú sieť pašerákov ľudí, ktorí pod falošným prísľubom lukratívneho vzdelania na univerzitách a zamestnania lákala mladých Indov, ktorí mali nakoniec skončiť v boji proti Ukrajine za Rusko. O prípade informovala agentúra Reuters. Indický Ústredný úrad pre vyšetrovanie (CBI) uviedol, že skupina takto zlákala okolo 35 indických mužov.

slovakia

left justify in out

Medzi štyrmi zatknutými v južných indických štátoch Kérala a Tamilnádu boli prekladateľ, človek spracovávajúci víza a letenky a dvaja hlavní "verbovači". Vyšetrovatelia okrem zatknutých preverujú aj ďalšie osoby.

Očakávania Indov

Reuters hovorila s rodinami dvoch indických mužov, ktorí v boji na Ukrajine za Rusko zomreli. Muži podľa nich očakávali, že v armáde budú pracovať ako "pomocná sila".

Indické ministerstvo zahraničia uviedlo, že prípady s Ruskom prejednáva, a Moskva na opakované žiadosti novinárov o komentár nereagovala.

Medzinárodné vzťahy

India pod vedením premiéra Naréndry Módího patrí medzi krajiny, ktoré neodsúdili Rusko po napadnutí Ukrajiny, a Moskvu naďalej berie ako strategického partnera, udržiava však mnohovrstevnaté vzťahy aj so Spojenými štátmi a Britániou. Najľudnatejšiu krajinu sveta koncom marca navštívil ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, aby získal podporu pre ukrajinský mierový plán.

India zdôrazňuje, že na ukončenie vojny je potrebná diplomacia a dialóg, a vyjadrila ochotu podieľať sa ako vyjednávač na prípadných mierových rozhovoroch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TA3 / ČTK / Reuters, Foto: indianexpress.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies