Turecký prezident Erdogan porušil medzinárodné dohody. Zastaví to dohody o obchode medzi Tureckom a Izraelom?

NETKY.SK • 3 Máj 2024, 06:50 • 2 min
Turecký prezident Erdogan porušil medzinárodné dohody. Zastaví to dohody o obchode medzi Tureckom a Izraelom?

Turecko úplne zastavilo obchod s Izraelom. Agentúre Bloomberg to povedali dvaja nemenovaní tureckí predstavitelia zoznámení s touto záležitosťou. Ankara tým dáva najavo nesúhlas s počínaním Izraela v Pásme Gazy, ktoré ostro kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

slovakia

left justify in out

Zahraničný obchod

V apríli turecké úrady z rovnakého dôvodu čiastočne obmedzili export do Izraela. Nové opatrenie sa podľa agentúry Bloomberg týka aj dovozu.

Podľa tureckého štatistického úradu ročný objem zahraničného obchodu medzi Tureckom a Izraelom predstavoval 6,8 miliardy dolárov. Zhruba tri štvrtiny celého objemu tvoril turecký vývoz do Izraela.

Turecké úrady na začiatku apríla ohlásili, že obmedzujú export do Izraela pri tovare z 54 rôznych kategórií. Opatrenie sa týkalo napríklad ocele, leteckého paliva či železa. Ankara vtedy krok odôvodnila tým, že jej Izrael neumožnil zapojiť sa do zhadzovania humanitárnej pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy zo vzduchu.

Zatiaľ však neoficiálna informácia

Turecká vláda zatiaľ opatrenia, ktoré podľa agentúry Bloomberg zablokovalo vývoz aj dovoz, oficiálne neoznámila. Prezident Erdogan je však hlasným odporcom izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy a v uplynulých mesiacoch označil Izrael za teroristický štát. Palestínske hnutie Hamas, ktoré vlani 7. októbra spáchalo teroristický útok na juhu Izraela, naopak označil za oslobodeneckú organizáciu.

 

Reakcia Izraela

Zablokovaním obchodu turecký prezident Erdogan porušil medzinárodné dohody, uviedol izraelský minister zahraničia Kac. "To je spôsob, akým sa správajú diktátori - prehliadajú záujmy ľudí a podnikateľov v Turecku a nedbajú na medzinárodné dohody," uviedol šéf izraelskej diplomacie.

Aparátu svojho ministerstva už dal pokyn, aby vypracoval alternatívy voči obchodovaniu s Tureckom, napríklad posilnením domácich dodávateľov či vyhľadaním nových dodávateľov v iných krajinách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TA3 / ČTK / Bloomberg, Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies