Strelec naživo vysielal masovú streľbu v banke v Louisville, ktorá si vyžiadala 5 mŕtvych a 8 zranených.

NETKY.SK • 11 Apríl 2023, 09:30 • 2 min
Strelec naživo vysielal masovú streľbu v banke v Louisville, ktorá si vyžiadala 5 mŕtvych a 8 zranených.

25-ročný zamestnanec banky spustil v pondelok ráno paľbu na svojom pracovisku v centre Louisville v štáte Kentucky a v priamom prenose odvysielal útok, ktorý si vyžiadal päť mŕtvych a osem ďalších zranených, informovali úrady.Podľa dočasnej šéfky polície v Louisville Metro Jacquelyn Gwinn-Villaroel bol strelec identifikovaný ako Connor Sturgeon, zamestnanec Old National Bank. Po prestrelke ho polícia zabila.

slovakia

left justify in out

Úrady pôvodne uviedli, že pri útoku bolo zranených deväť ďalších osôb vrátane 26-ročného policajta, ktorý len pred 10 dňami ukončil policajnú akadémiu a bol zastrelený ranou do hlavy. Piati zo zranených utrpeli strelné zranenia, uviedol hovorca nemocnice. Neskôr v pondelok večer polícia oznámila, že Eckert, jedna zo zranených obetí, zomrel, čím sa počet obetí zvýšil na päť.

Hromadná streľba sa začala v Old National bank na East Main Street tesne po 8:30, informovala polícia, asi 30 minút pred otvorením banky pre verejnosť. Stalo sa to počas ranného stretnutia zamestnancov, pričom niektorí sa objavili osobne a iní virtuálne, povedala pre CNN Rebecca Buchheit-Sims, manažérka banky. Z počítača sledovala, ako jej kolegov zastrelili.

img

Policajti sa dostali do banky do troch minút od vyslania a zistili, že strelec stále strieľa, uviedol zástupca náčelníka polície v Louisville Metro Paul Humphrey. Policajti sa dostali do prestrelky s ozbrojencom a zabili ho, povedal Gwinn-Villaroel.

Starosta Craig Greenberg poďakoval „statočným a hrdinským“ prvým respondentom za ich činy. "Ich činy nepochybne zachránili životy," povedal.

Podľa údajov Gun Violence Archive, ktorý podobne ako CNN definuje masovú streľbu ako takú, pri ktorej sú zastrelení najmenej štyria ľudia, s výnimkou strelca, došlo tento rok v USA k najmenej 145 masovým streľbám.

Zbreň použitá pri streľbe bola puška typu AR-15, uviedol pre CNN zdroj z federálnych orgánov činných v trestnom konaní. AR-15, poloautomatická puška, je najobľúbenejšou športovou puškou v USA a podľa prieskumu National Firearms Survey z roku 2021 vlastnilo pušku AR-15 alebo podobný štýl asi 24,6 milióna ľudí.

AR-15 a jeho odnože boli zvolenou zbraňou pri mnohých najohavnejších masových streľbách v poslednej dobe, vrátane školy Sandy Hook v Connecticute; Aurora, Colorado, divadlo; sviatočný večierok v San Bernardino v Kalifornii; a supermarket Buffalo, New York. V Nashville len pred dvoma týždňami strelkyňa použila zbraň v štýle AR-15 a dve ďalšie zbrane pri hromadnej streľbe v súkromnej kresťanskej základnej škole, pričom zabil troch dospelých a troch 9-ročných.

 

Strelec bol informovaný, že bude prepustený, hovorí zdroj

Sturgeon pracoval v banke viac ako rok, ale podľa zdroja činného v trestnom konaní oboznámeného s vyšetrovaním mu bolo oznámené, že bude prepustený.

Sturgeon napísal list svojim rodičom a kamarátovi, v ktorom uviedol, že sa chystá začať strieľať v banke, uviedol zdroj. Podľa zdroja nie je jasné, či bola táto poznámka na papieri alebo zaslaná e-mailom, alebo či bola videná pred incidentom alebo po ňom.

img

Streľba bola vysielaná naživo na Instagrame a bola stiahnutá, ale nie hneď po streľbe. Podľa zdroja má polícia k dispozícii video.

Sturgeon na svojom profile na LinkedIn napísal, že v banke strávil tri po sebe nasledujúce letá v rokoch 2018 až 2020 a potom v júni 2021 nastúpil na plný úväzok.

Podľa hovorcu univerzity ukončil v decembri 2020 bakalársky a magisterský titul v odbore financií na University of Alabama.

Bývalý spolužiak zo strednej školy, ktorý ho a jeho rodinu dobre poznal, povedal, že nikdy nevidel žiadnu „červenú vlajku alebo signál, že by sa toto niekedy mohlo stať“.

 

Bol to naozaj dobrý chlapec, ktorý pochádzal zo skutočne dobrej rodiny,“ povedal spolužiak, ktorý si neželal byť identifikovaný a so Sturgeonom sa v posledných rokoch nerozprával. „Ani neviem povedať, nakoľko to nedáva zmysel. Nemôžem tomu uveriť."

V vysokoškolskej eseji z roku 2018 uverejnenej na webovej stránke CourseHero používateľ identifikovaný ako študent z University of Alabama menom Connor Sturgeon napísal, že mal problém zapadnúť do školy.

Moja sebaúcta mi už dlho robí problém,“ píše sa v eseji. „Na strednej a strednej škole som sa do určitej miery snažil zapadnúť, a to mi dalo trochu negatívny obraz o sebe, ktorý pretrváva dodnes. Nadväzovanie priateľstiev nebolo nikdy obzvlášť jednoduché, takže mám viac skúseností ako väčšina ostatných s bytím sám.

Autor napísal, že na vysokej škole „začal sociálne dospievať a začínam vidieť zlepšenie v tejto oblasti“ a že dúfa, že „si viac uvedomí seba a začne sa stávať ‚lepším‘ človekom“.

 

Polícia uviedla, že nováčik bol zastrelený do hlavy

Nickolas Wilt, 26-ročný nováčik, sa rozbehol smerom k streľbe a dostal strelu do hlavy, uviedol policajný šéf. Je v kritickom stave.

Wilt ukončilk policajnú akadémiu 31. marca, len 10 dní pred streľbou.

Guvernér Andy Beshear na pondelkovej tlačovej konferencii uviedol, že jeden zo zabitých pri streľbe, Tommy Elliot, bol „jedným z mojich najbližších priateľov“. Elliott bol podľa jeho LinkedIn senior viceprezidentom banky.

Tommy Elliott mi pomohol vybudovať si moju právnickú kariéru, pomohol mi stať sa guvernérom, dal mi rady, ako byť dobrým otcom,“ povedal Beshear. „Je to jeden z ľudí, s ktorými som sa rozprával najviac na svete a veľmi zriedka sme hovorili o mojej práci. Bol to neuveriteľný priateľ."

 

Hagan Curd bol v pondelok ráno na prechádzke so psom na East Main Street, keď začal vidieť ľudí utekať jeho smerom, povedal. Na videu, ktoré urobil na mieste činu, je počuť niekoľko výstrelov.

"Videl som ľudí bežať a potom niektorí vystúpili z auta a začali tiež utekať," povedal Curd. "Potom som počul, ako polícia kričí a hovorí ľuďom, že v banke je strelec a aby ustúpili."

 

Old National bank má duálne ústredie v Evansville, Indiane a Chicagu a má viac ako 250 bankových centier na celom Stredozápade. Výkonný tím banky smeruje do Louisville, uviedla spoločnosť na Facebooku.

Bezpečnosť zamestnancov Old National Bank a každého, komu slúžime v našich bankových centrách, je prvoradá,“ povedal generálny riaditeľ Old National Jim Ryan. „Ako čakáme na ďalšie podrobnosti, nasadzujeme podporu zamestnancov a udržiavame všetkých, ktorých táto tragédia zasiahla, v našich myšlienkach a modlitbách.

 

Prezident Joe Biden odsúdil najnovšiu masovú streľbu a vyzval republikánov v Kongrese, aby prijali opatrenia v súvislosti so zákonmi o zbraniach.

"Náš národ opäť smúti po nezmyselnom čine násilia so zbraňou - Jill a ja sa modlíme za životy stratené a ovplyvnené dnešnou streľbou." Príliš veľa Američanov platí za cenu nečinnosti svojimi životmi. Kedy budú republikáni v Kongrese konať, aby ochránili naše komunity? povedal Biden v tweete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies