Štátny tajomník M. Eštok prijal izraelského veľvyslanca: Podporujeme mierové riešenie, cestu dialógu a diplomacie

NETKY.SK • 22 Máj 2024, 10:09 • 2 min
Štátny tajomník M. Eštok prijal izraelského veľvyslanca: Podporujeme mierové riešenie, cestu dialógu a diplomacie

BRATISLAVA - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok dnes prijal mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Izraelského štátu na Slovensku Eitana Levona. Štátny tajomník informoval veľvyslanca o postoji Slovenskej republiky k aktuálnej situácii na Blízkom východe, pričom zdôraznil podporu mierového riešenia, zabezpečenia dodávok humanitárnej pomoci, prepustenia rukojemníkov a zastavenia vojenských operácií na husto osídlenom juhu pásma Gazy.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník M. Eštok odsúdil brutálny útok Hamasu na Izrael a potvrdil postoj Slovenskej republiky, na základe ktorého uznáva právo krajiny na sebaobranu výhradne v zmysle medzinárodného humanitárneho práva a prioritnej ochrany civilného obyvateľstva. Upozornil, že ochrana civilistov, novinárov či humanitárnych pracovníkov na oboch stranách je kľúčová. 

„Vzhľadom na kritickú humanitárnu situáciu sme v pásme Gazy svedkami utrpenia nevinného palestínskeho obyvateľstva. Pri uskutočnení rozsiahlej vojenskej operácie v okolí Rafahu, ktorú izraelská armáda naďalej plánuje, hrozí veľké nebezpečenstvo masívneho zvýšenia civilných obetí s možnými následkami pre celý región. Žiadame preto Izrael, aby vojenské operácie na husto osídlenom juhu pásma Gazy ukončil. Podporujeme a dúfame v skorú dohodu o ukončení bojov a mierové riešenie situácie dialógom a diplomatickou cestou,“ zdôraznil M. Eštok. Rovnako vyzval na bezpodmienečné prepustenie naďalej zadržiavaných rukojemníkov a nevyhnutnosť navýšenia bezpečných a trvalých dodávok humanitárnej pomoci.

Témou spoločného stretnutia bol zároveň obojstranný záujem o rozvoj slovensko-izraelskej spolupráce. Vzájomná obchodná výmena dosiahla vlani 345 miliónov eur, a to predovšetkým v kľúčových oblastiach, ako je cestovný ruch či vojensko-obranná kooperácia„S izraelským veľvyslancom sme sa zhodli, že popri politickej spolupráci chceme prehĺbiť tiež hospodárske partnerstvo a posilniť kultúrne a akademické väzby medzi našimi inštitúciami. Mnoho možností vidíme rovnako v oblasti vedy a výskumu, ktorú považujeme za jeden z dôležitých pilierov,“ priblížil štátny tajomník rezortu diplomacie.

V súvislosti s atentátom na slovenského premiéra Roberta Fica poďakoval Marek Eštok za prejavenú solidaritu a ponúknutú pomoc zo strany najvyšších predstaviteľov Izraela. „Slovenská republika si tieto prejavy podpory a súdržnosti nesmierne cení,“ uviedol štátny tajomník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies