Robert Kaliňák: Nápad podporiť Ukrajinu nás bude stáť do 100 miliónov

NETKY.SK • 15 Jún 2024, 15:04 • 2 min
Robert Kaliňák: Nápad podporiť Ukrajinu nás bude stáť do 100 miliónov

Najprv by sme mali doriešiť ukrajinský problém a až potom sa venovať Severoatlantickej aliancii a jej fungovaniu

slovakia

left justify in out

Nápad podporiť Ukrajinu sumou 40 miliárd by z pohľadu Slovenska a jeho príspevkov mal vyjsť zhruba narovnako. V piatok to po dvoch dňoch rokovaní v zostave ministrov obrany NATO zhruba týmito slovami okomentoval slovenský minister obrany Robert Kaliňák.

Dlhodobé záväzky finančného charakteru voči Ukrajine v objeme približne 40 miliárd eur ročne by mali spojenci prijať, domnieva sa generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Základom pre výpočet rozdelenia tejto finančnej záťaže by mal byť HDP členských štátov Aliancie. Nakoľko HDP USA dosahuje približne 50% hrubého domáceho produktu Aliancie ako celku, tak schéma rozdelenia by mala vyzerať nasledovne, polovicu tohto bremena by mali znášať USA, zatiaľ čo ten zvyšok ich európski spojenci plus Kanada.

Robert Kaliňák upozornil, že Slovensko sa podieľa aj v rámci EU prostredníctvom Európskeho mierového nástroja. "Odhadujeme, že finálne by sa to mohlo pohybovať od 50 do 100 miliónov, v závislosti od príspevku Spojených štátov, ktoré majú záujem zobrať si polovicu tejto sumy. A, pochopiteľne, my by sme tieto zdroje investovali prostredníctvom slovenských výrobcov, ktorí by produkovali materiál a prostriedky nevyhnutné na pomoc Ukrajine," vyjadril sa minister Robert Kaliňák.

Ak by sa do toho dali započítať aj náklady, ktoré SR bude znášať, tak po ich spočítaní by náklady mali predstavovať zhruba rovnaký objem zdrojov ako je tá, ktorú Slovensko vynakladá už teraz.

Niektorí predstavitelia NATO vo štvrtok naznačili, že spojenci "výrazne prekročili" svoj záväzok nasadiť 300 000 vojakov do 30 dní od hypotetického útoku Ruska na niektorého z členov severoatlantickej aliancie NATO. Na otázku, aká by bola účasť Slovenska na takomto nasadení, Kaliňák uviedol, že Slovensko sa pohybuje niekde v rozmedzí pôvodných prísľubov politiky odstrašenia. Spresnil, že Ministerstvo obrany SR má v pláne zvýšiť stav profesionálnej armády na 25 000 členov a zmeny sa dotknú aj záloh, ktorých počet už s novým ošatením a vybavením by mal dosiahnuť približne 20 000 vojakov.

Estónsky minister obrany Hanno Pevkur v piatok s odkazom na vojnu na Ukrajine navrhol zvýšiť obranné výdavky spojencov zo súčasných dvoch percent na 2,5 percenta HDP. Kaliňák odkázal, že pre Slovensko sú už dve percentá "minimum aj maximum" na modernizáciu armády.

"My máme mať snahu najskôr vyriešiť rusko-ukrajinský konflikt a potom poďme riešiť, ako nastavíme NATO do budúcna," doplnil Kaliňák. Dodal, že takýchto výziev už bolo neúrekom a bez väčších výsledkov.

"Dnes tuším polovica členských krajín neplní ani dve percentá, niektorí volajú po troch, niektorí chcú štyri percentá. Už sme veľa rozhodnutí urobili, ktoré sú proti hospodárskym záujmom štátov, a nie je tu dôvod, aby sme sa ekonomicky ešte viac zničili," vyjadril sa v tejto súvislosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Matej Kasanický
Zdroj: teraz.sk, Foto: rtvs.sk
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies