V Holandsku so značným oneskorením spustili očkovanie proti ochoreniu COVID-19, vláda čelí obrovskej kritike

NETKY.SK • 6 Január 2021, 14:12 • 2 min
V Holandsku so značným oneskorením spustili očkovanie proti ochoreniu COVID-19, vláda čelí obrovskej kritike

HAAG - Takmer dva týždne po väčšine ostatných krajín Európskej únie začalo Holandsko v stredu očkovací program proti ochoreniu COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako prví dostanú vakcíny pracovníci v opatrovateľských domovoch a zamestnanci nemocníc.

 

Úrady sa pripravovali na zatiaľ neschválenú vakcínu
Vôbec prvú očkovaciu látku od konzorcia Pfizer a BioNTech v Holandsku podali Sanne Elkadiri, zdravotnej sestre v opatrovateľskom ústave pre ľudí s demenciou vo Veghele, asi 120 kilometrov juhovýchodne od hlavného mesta Amsterdam.

 



Holandská vláda v ostatných dňoch čelila veľkej kritike pre neskorý začiatok očkovania. Premiér Mark Rutte v utorok pred zákonodarcami uviedol, že miestne úrady sa pripravovali na ľahko použiteľnú vakcínu vyvinutú spoločnosťou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou, ktorej použitie v EÚ zatiaľ nebolo schválené, a nie na vakcíny Pfizer-BioNTech.

 

Očkovanie je kľúčom, ako skoncovať s pandémiou
Holandský minister zdravotníctva Hugo de Jonge kritiku nekomentoval, namiesto toho sa tešil, že krajina urobila prvý krok, aby dostala koronavírus pod kontrolu.

 

"Po desiatich mesiacoch dnes konečne začíname očkovať, aby sme túto krízu ukončili," uviedol De Jonge. Varoval však, že "bude chvíľu trvať, kým budeme mať toto utrpenie úspešne za sebou".

 



Vakcína Pfizer-BioNTech, ktorá pred použitím vyžaduje skladovanie v mimoriadne chladných podmienkach, je zatiaľ jediná, ktorú schválila Európska lieková agentúra.

 

Jej predstavitelia sa však v stredu stretli, aby zvážili udelenie súhlasu aj pre vakcínu od spoločnosti Moderna.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies