Púť do Mekky: Zomrelo už najmenej 19 pútnikov. Extrémne horúčavy nad 40 stupňov + VIDEO

NETKY.SK • 17 Jún 2024, 08:01 • 3 min
Púť do Mekky: Zomrelo už najmenej 19 pútnikov. Extrémne horúčavy nad 40 stupňov + VIDEO

MEKKA - Najmenej 19 Jordáncov a Iráncov už zomrelo počas púte hadždž do Mekky v Saudskej Arábii, ktorá sa koná v čase extrémnych horúčav. Oznámili to jordánske a iránske úrady. Správu priniesla AFP.

slovakia

left justify in out

"Štrnásť jordánskych pútnikov zomrelo a 17 ďalších je nezvestných," uviedlo jordánske ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. Rezort neskôr potvrdil, že všetci 14 zomreli v dôsledku prehriatia organizmus spôsobeného extrémnou vlnou horúčav.
 
Iránsky Červenený kríž v samostatnom vyhlásení uviedol, že v Mekke a Medine zomrelo doposiaľ tento rok počas púte hadždž päť iránskych pútnikov. Organizácia však nešpecifikovala príčinu ich úmrtia.

Obrazok
Zdroj: thelifepile.com

Púť do Mekky je jedným z piatich pilierov islamu. Trvá takmer týždeň a musí ju aspoň raz za život absolvovať každý moslim, ktorý je telesne i duševne zdravý a má na cestu do Mekky finančné prostriedky. Púť hadždž tento rok absolvuje asi 1,8 milióna moslimov. Podobne ako minulé roky sa pritom púť uskutoční za horúceho počasia a teploty výrazne presiahnu 40 stupňov Celzia.

Obrazok
Zdroj: ThoughtCo

Mnohé z rituálov púte sú pritom vykonávané vonku, pričom pútnici musia pri nich chodiť či stáť, čo môže byť náročné najmä pre starších ľudí.
 
Saudská Arábia neposkytla nijaká informácie o úmrtiach. Prijala však opatrenia na zmiernenie horúčav, ktoré zahŕňajú napríklad inštalovanie brán na výrobu vodnej hmly. Pútnici tiež dostávajú vodu a rady, ako sa chrániť pred slnkom.
 
Vlani zomrelo počas púte hadždž najmenej 240 ľudí, z ktorých mnohí pochádzali z Indonézie, vyplýva z dát zverejnených rôznymi krajinami. Tie však nešpecifikovali príčinu úmrtia týchto ľudí.

Obrazok
Zdroj: informalnewz.com


 
Hovorca saudskoarabského ministerstva zdravotníctva pre agentúru AFP nedávni uviedol, že vlani bolo zdokumentovaných počas púte viac než 10 000 prípadov ochorení spôsobených teplom, z ktorých desať percent bol úpal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP, Foto: britannica.com
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies