Problém s ruskou ropou by už mal byť vyriešený

NETKY.SK • 3 Máj 2019, 15:35 • 2 min
Problém s ruskou ropou by už mal byť vyriešený

MINSK - Bieloruská štátna ropná spoločnosť Belneftechim uviedla, že do krajiny už dorazila ropa z Ruska cez ropovod Družba. Viacero krajín, medzi ktorými bolo aj Slovensko, zastavilo minulý mesiac dovoz ruskej ropy cez Družbu, pretože bola kontaminovaná a mohla by poškodiť aj celé rafinérie.

slovakia

left justify in out

Cez Družbu je možné prepravovať až 1 milión barelov (1 barel = 159 litrov) ropy denne. Toto číslo predstavuje 1 % celosvetového dopytu po rope. Rusko sa podieľa na celkovom exporte približne 4 miliónmi barelov ropy denne. Iné potrubia na severozápade či východe krajiny ostali bez kontaminácii.

 

img

 

Gomeltransnefť, prevádzkovateľ bieloruskej časti ropovodu, 25. apríla oznámil, že na neurčito zastavuje dovoz ropy z Ruska pre kontamináciu. Reagoval tak na sťažnosti odberateľov v Poľsku, Nemecku a na Slovensku, ktorí odmietli prijať alebo spracovať ruskú ropu, pretože bola kontaminovaná chloridmi.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#гомельтранснефть #дружба

Príspevok, ktorý zdieľa GomelTransneft (@gomeltransneft),

 

Slovenská spoločnosť Slovnaft v tejto súvislosti uviedla, že na základe dohody s ruským ministerstvom energetiky očakáva obnovenie dodávok čistej ruskej ropy do polovice mája. Dlhšie trvajúci výpadok dodávok by mohol prinútiť rafinérie vo východnej Európe a Nemecku, aby znížili výrobu a Rusko, aby obmedzilo ťažbu. Odberatelia by tiež mohli požadovať od Moskvy náhradu za stratené zisky.

 

img

 

Akcionári dvoch nemeckých rafinérií zariaďujú prepravu ropných tankerov cez Baltské more v reakcii na pozastavenie Družby, uviedol hovorca priemyselnej skupiny MWV.

 

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že kontaminácia "veľmi vážne" poškodila reputáciu krajiny ako exportéra ropy a ruskej ropnej infraštruktúry. Ruský ropný gigant Transnefť obvinil malú súkromnú spoločnosť, že je zodpovedná za kontamináciu, ktorá spôsobila zastavenie dodávok.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies