Pred 100 rokmi vznikol Československý Červený kríž

NETKY.SK • 31 Január 2019, 10:16 • 2 min
Pred 100 rokmi vznikol Československý Červený kríž

PRAHA - Od založenia Československého Červeného kríža (ČSČK), priameho predchodcu súčasného Českého Červeného kríža (ČČK), uplynie 6. februára 100 rokov. V tento deň v roku 1919 vyslovil prezident Československej republiky (ČSR) Tomáš Garrigue Masaryk súhlas so založením národnej spoločnosti Červeného kríža v novej republike a zároveň do funkcie predsedníčky ČSČK vymenoval svoju dcéru Alicu Masarykovú.

slovakia

left justify in out

Bolo to presne 1. februára 1919, keď sa v Obecnom dome v Prahe zišli na prípravnej schôdzke sociálni pracovníci, ktorí na nej zvolili užší výbor a vyslali delegáciu k prezidentovi T.G. Masarykovi so žiadosťou o vyslovenie súhlasu so vznikom novej organizácie a s vymenovaním Alice Masarykovej do funkcie predsedníčky ČSČK.

 

img

 Alica Masaryková, prvá predsedníčka ČSČK

Instagram/slovak_red_cross

 

Prezident ČSR svojím podpisom zo 6. februára 1919 danej žiadosti vyhovel. Tento dátum sa považuje za oficiálne založenie ČSČK. Stanovy ČSČK schválilo Ministerstvo vnútra ČSR 23. júna 1919. Na žiadosť ČSČK ešte v roku 1919 pristúpila ČSR k Ženevskej a Haagskej konvencii. Medzinárodný výbor Červeného kríža v Ženeve uznal ČSČK 1. decembra 1919. Dňa 11. januára 1920 bol ČSČK prijatý za člena Ligy spoločností Červeného kríža. 

 

 

Súčasný ČČK so sídlom v Prahe je humanitárna spoločnosť s pôsobnosťou na celom území ČR. Existuje zo zákona, je štátom uznanou národnou spoločnosťou Červeného kríža v zmysle medzinárodného práva; z vnútroštátneho práva ide o spolok. Prvé stopy o činnosti Červeného kríža na území dnešného Slovenska sa viažu s rokom 1881, keď tam vyvíjal úsilie Uhorský Červený kríž. Jedným z najstarších a najaktívnejších bol Spolok Červeného kríža v Banskej Štiavnici.

 

img

V roku 1879 bola založená Uhorská spoločnosť Červeného kríža a na našom území postupne vznikali jej pobočky v Banskej Štiavnici, Nitre, Bratislave a Košiciach.

Instagram/slovak_red_cross

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies