Pravidelný pohyb podľa ÚVZ pomáha v prevencii ochorení

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 08:23 • 2 min
Pravidelný pohyb podľa ÚVZ pomáha v prevencii ochorení

BRATISLAVA - Pravidelný pohyb pomáha v prevencii rôznych ochorení. Priaznivo ovplyvňuje aj duševné zdravie ľudí. Vhodnou formou fyzickej aktivity je aj rýchla chôdza, poukázal na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

"Rýchlu chôdzu mnohí podceňujú a nevnímajú ju ako štandardnú formu cvičenia. Dokáže pritom účinne pomôcť vybudovať si vytrvalosť, spáliť nadbytočné kalórie a napomáha správnej činnosti srdca a ciev," priblížil na sociálnej sieti.

Chôdza je podľa odborníkov prirodzeným a účinným spôsobom aktívnejšieho života."Na to, aby ste začali pracovať na svojej kondícii nepotrebujete žiadne špeciálne náradie či výbavu - postačia topánky, v ktorých sa cítite pohodlne, poskytujú nohe oporu a nerobia vám otlaky," doplnili.

Zdravotný prínos má podľa ÚVZ už každodenná tridsaťminútová prechádzka."Ľudia, ktorí spočiatku nedokážu súvisle prechodiť celú polhodinu môžu začať kráčať v kratších blokoch - napríklad v priebehu dňa postupne absolvujú tri desaťminútové svižné prechádzky," poznamenal.

Chôdzu treba podľa neho zaradiť do každodennej rutiny. Odporučil ľuďom používanie schodov namiesto výťahov či pravidelné prechádzky s priateľmi alebo rodinou. "Vystúpte z hromadnej dopravy o niečo skôr a prejdite sa. Zaparkujte auto ďalej od cieľovej destinácie, krátku trasu absolvujte výlučne peši," apeloval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / ÚVZ SR, Foto: Freepik (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies