Izrael si predvoláva veľvyslanca Ukrajiny za vyjadrenia o pro-ruskej politike

NETKY.SK • 27 Jún 2023, 14:20 • 2 min
Izrael si predvoláva veľvyslanca Ukrajiny za vyjadrenia o pro-ruskej politike

Tel Aviv - Izraelské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ukrajinského veľvyslanca v Izraeli Jevhena Kornijčuka. Ako dôvod uviedlo vyjadrenia ukrajinskej ambasády o pro-ruskej politike Izraela. Ministerstvo vo vyhlásení uviedlo, že Kornijčuka si predvoláva na pondelok 3. júla, aby poskytol vysvetlenie. Izraelská vláda podľa rezortu diplomacie naďalej pokračuje v podpore spolupráce s Ukrajinou.

slovakia

left justify in out

"Počínanie si ukrajinského veľvyslanca nie je nápomocné," píše ministerstvo. Ukrajinské veľvyslanectvo v Tel Avive v nedeľu na sociálnej sieti napísalo, že pravicová vláda izraelského premiéra Benjamina Netanjahua si vybrala cestu úzkej spolupráce s Ruskom a obchoduje s Moskvou. Vláda sa podľa vyjadrení veľvyslanectva skrýva za slovnú demagógiu o neutralite, no aktívne upevňuje vzťahy s Ruskou federáciou. "Izraelskú vládu žiadame, aby zmenila svoj postoj a podporovala Ukrajinu obrannými prostriedkami s cieľom podporiť slobodu a demokratický poriadok vo svete," uviedlo veľvyslanectvo. Izraelský premiér v rozhovore pre denník The Jerusalem Post z 22. júna vyjadril obavy, že systémy, ktoré Izrael poskytne Ukrajine, by sa mohli dostať do rúk Iránu a byť použité voči Izraelu, píše DPA. Dodal, že protitankové zbrane zo Západu sa už nachádzajú na hraniciach Izraela. Ukrajinské veľvyslanectvo tieto vyjadrenia označilo za vymyslené a špekulatívne. Izrael si od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu udržiava opatrný prístup a usiluje sa zachovať si neutralitu medzi bojujúcimi stranami. Na Ukrajinu posiela humanitárnu pomoc, nie však zbrane. TASR správu prevzala z agentúry DPA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies