Peter Pellegrini: Akákoľvek podpora fašizmu je v rozpore s demokraciou

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 16:47 • 2 min
Peter Pellegrini: Akákoľvek podpora fašizmu je v rozpore s demokraciou

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini reaguje na verdikt Najvyššieho súdu rešpektuje SR, ktorý nerozpustí Ľudovú stranu Naše Slovensko.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd dnes zamietol návrh generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, aby bola rozpustená opozičná krajne pravicová strana Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu. Proti verdiktu sa nemožno odvolať. Prokuratúra označila túto stranu za extrémistickú.

 

"V štátoch Rady Európy, ktorého je Slovensko členom sa pristupuje k rozpúšťaniu strán len zriedka," povedala šéfka senátu Najvyššieho súdu.

 

ĽSNS otvorene vystupuje proti početnej menšine Rómov, ktorú označuje za parazitov. Presadzuje tiež vystúpenie Slovenska z Európskej únie a z NATO a hlási sa k vojnovému slovenskému štátu, ktorý bol spätý s nacistickým Nemeckom.

 

„Naďalej som však presvedčený, že akákoľvek podpora fašizmu, práca s jeho symbolmi, popieranie holokaustu a spochybňovanie utrpenia desiatok miliónov ľudí je v rozpore s demokraciou a v modernej spoločnosti nemá čo hľadať. Je vážnou úlohou demokratických strán, aby podľa týchto ideologických deformácií neposudzovali voličov a sympatizantov takýchto subjektov, ale aby im boli schopné ponúknuť dostatočne kvalitné riešenia najvážnejších celospoločenských problémov bez prímesí nenávistných ideológií, tak, aby neboli nútení, respektíve nemuseli voliť podobné subjekty," napísal predseda vlády na Facebooku.

 

img


O tom, že politická strana Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko môže pokračovať, rozhodol dnes päťčlenný senát správneho kolégia Najvyššieho súdu SR.

 

Podľa argumentov žalujúca strana, teda Generálna prokuratúra SR, jasne nepreukázala, že činnosť politickej strany ohrozuje priamo princípy demokracie v spoločnosti. Podľa súdu sa má rozpustenie politickej strany využívať iba v krajných prípadoch, keď hrozí bezprostredné ohrozenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies