Poľsko posilní obranu východných hraníc. Investuje do nej 2,3 mld. eur

NETKY.SK • 27 Máj 2024, 11:27 • 2 min
Poľsko posilní obranu východných hraníc. Investuje do nej 2,3 mld. eur

VARŠAVA - Poľsko v pondelok predstavilo plány na posilnenie a opevnenie svojich hraníc s Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, s cieľom odradiť prípadného agresora. Správu priniesla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Poľské ministerstvo obrany uviedlo, že systém na hraniciach bude súčasťou regionálnej obrannej infraštruktúry budovanej spoločne s pobaltskými krajinami Litvou, Lotyšskom a Estónskom, ktoré tiež ležia na východnom krídle Severoatlantickej aliancie.
 
Projekt Východný štít "výrazne posilní odolnosť krajiny voči vojenským hrozbám z východu, obmedzí mobilitu vojsk protivníka a zároveň poskytne" výhodu poľským jednotkám a civilistom, vysvetlil poľský rezort obrany.
 
Poľská vláda tento mesiac oznámila, že na posilnenie svojich východných hraníc s Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad vyčlení viac ako 2,3 miliardy eur. Poľský premiér Donald Tusk zároveň minulý týždeň obvinil Rusko z pokusov o prepašovanie tisícov migrantov z Afriky do Európy.
 
Od leta 2021 prekročili alebo sa pokúsili prekročiť hranicu medzi Bieloruskom a Poľskom tisíce migrantov, najmä z Blízkeho východu. Varšava a Západ tvrdia, že tento prílev migrantov organizujú Minsk a Moskva v rámci "hybridného" útoku s cieľom destabilizovať EÚ.
 
S cieľom zastaviť prílev migrantov vybudovala predchádzajúca poľská vláda v roku 2022 na hraniciach s Bieloruskom päť metrov vysoký plot vybavený kamerami a pohybovými senzormi, pripomína AFP. Kabinet Donalda Tuska trvá na tom, že tieto opatrenia je potrebné posilniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AP, AFP, Foto: Donald Tusk/Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies