AKTUALIZÁCIA: Hnutie Spolu predbehlo Babiša a vyhralo voľby!

NETKY.SK • 9 Október 2021, 16:07 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Hnutie Spolu predbehlo Babiša a vyhralo voľby!

Netky pre vás monitorujú situáciu priamo z prostredia volebného štábu. Lídri koalície Spolu predbehli Andreja Babiša. Dochádza k silnej záverečnej dráme, ktorú Andrej Babiš bude ťažko rozdýchavať, pretože prehral voľby.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 9.10. 18:55

Voľby v Českej republike skončili. Vyhrali lídri koalície Spolu (27,71% ). Fiala povedal, ze bude rokovat s Piratmi, no s Babišom nie. Miloš Zeman zajtra prijme Andreja Babiša (27,21 %).

 

Aktualizácia 9.10. 18:25

Situácia sa blíži ku koncu. V Českej republike majú zrátaných 99% hlasov. Spolu stále vedie s 27,61 % a 1 457 057 hlasov. Babiš klesol na 27,29 %.

 

Aktualizácia 9.10. 18:15

Jan Hamáček končí ako šéf ČSSD. Sociálna demokracia, ktorá bola donedávna premiérskou stranou, sa neprekrúžkovala do snemovne.

 

Aktualizácia 9.10. 18:08img

Už je oficálne známe, že hnutie Spolu predbehlo Andreja Babiša s  27,49 %, Babiš má stále 27,40 

img

Aktualizácia 9.10. 18:05

Zdá sa, že lídri koalície Spolu si naplánovali do štábu víťazný príchod až v momente, keď ich koalícia predbehne hnutie Andreja Babiša. Na pódiu sú nastúpení kameramani a fotografi. V miestnosti je ťažké sa hýbať. O pár minút majú do volebného štábu doraziť lídri strán trojkoalície - Petr Fiala z ODS, Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 i Marian Jurečka z KDU-ČSL.

 

img

 

Bývalý minister zahraničia Karel Schwarzenberg podporil vznik koalície Spolu a Pirátov a hnutím STAN. "Iná možnosť neexistuje," povedal Schwarzenberg. Očakáva však, že prezident Miloš Zeman menuje premiérom Andreja Babiša a že Babiš bude na čele vlády, kým bude on vo funkcii hlavy štátu. 

 

 

 

Aktualizácia 9.10. 17:40

Voľby pomaly finišujú. Politici zo strany Pirátov čakajú na výsledky volieb okrem Prahy aj v Ostrave. V Českej republike prebieha celé čakanie na výsledky volieb celkom netypicky. V reštaurácii, kde sa môžete ponúknuť napríklad tlačenkou, obklopení typickými "Ostravákmi".

 

Do Poslaneckej snemovne by sa podľa aktuálnych výsledkov dostali štyri strany. Hnutie ANO pritom vedie s náskokom už len 1,16 percenta – získalo by 27,95 percenta, pokým koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) má aktuálne 26,79 percenta hlasov. Tretia je koalícia Piráti a Starostovia so ziskom 15,04 percenta. Populistická strana Sloboda a priama demokracia (SPD) Tomia Okamuru má 9,92 percenta.

 

Na základe takýchto výsledkov by v 200-člennej snemovni obsadili ANO a SPD 94 kresiel, pokým koalície SPOLU a Piráti a Starostovia by mali dovedna 106 mandátov, informuje iDnes.cz.

 

 

Zvyšné strany vrátane sociálnych demokratov z ČSSD a komunistov z KSČM sú pod hranicou piatich percent, potrebnou na zvolenie do dolnej komory Parlamentu ČR.

 

Volebná účasť sa pohybuje tesne nad úrovňou 65 percent. Pred štyrmi rokmi prišlo hlasovať takmer 61 percent českých voličov.

 

Šéf poslancov ODS Zbyněk Stanjura vylúčil rokovania o vláde s hnutím ANO. Očakáva, že kandidát Spolu na premiéra Petr Fiala začne rokovania ešte v sobotu. Spolu chce zostaviť vládu s Pirátmi a hnutím STAN.

 

"Pre mňa sú Piráti čiastočne dokonca neomarxisti, ale mám skúsenosti s tým, že je potrebné sa dohovoriť po voľbách s tým, s kým je možné sa dohovoriť," povedal v štábe koalície Spolu poslanec ODS Marek Benda pre idnes.cz.

 

Poukázal na to, že v minulosti sa občianski demokrati dokázali dohovoriť aj so Zelenými a vytvoriť vládu na čele s Mirkom Topolánkom. "Základom je zmena, vymeniť šialený tím Andreja Babiša a tomu budeme musieť robiť kompromisy." 

 

Pôvodná správa

Vo voľbách do Posleneckej snemovne Parlamentu Českej republiky vedie hnutie premiéra Andreja Babiša s aktuálnym výsledkom 29.83%, na druhom mieste sa nachádza koalícia Spolu a o desať percent vzadu stojí strana Piráti a Starostovia so ziskom niečo málo cez 14%.

 

Atmosféra v hnutí ANO je v týchto chvíľach už rozhodne kľudnejšia, než bola pred hodinou. Novinári sú separovaní od politikov, je možné fotiť len zákulisie. 

 

img

 

Atmosféra v Ostrave, kde na výsledky čaká napríklad člen koalície  Piráti a Starostovia  Ondrej Polanský  sa nesie v kľudnom a rodinnom duchu. Ľudia zapíjajú alebo zajedajú nervozitu. V pozadí hrá televízia so prenosom. Každá nová aktualizácia výsledkov sčítania v miestnosti nastoluje ticho. 

 

img

 

Hnutie ANO Andreja Babiša je stále na prvom mieste, náskok však  naozaj veľmi tesne znižuje koalácia SPOLU. Na treťom mieste sa s veľkým odstupom pohybuje koalácia Pirátov a Starostov, za nimi nasleduje SPD Tomia Okamury. 

 

 

Správu budeme aktualizovať. 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies