Pocit nedostatočnosti: Komplex menejcennosti a komplex nadradenosti sa často prekrývajú a koexistujú

NETKY.SK • 3 Máj 2024, 15:00 • 2 min
Pocit nedostatočnosti: Komplex menejcennosti a komplex nadradenosti sa často prekrývajú a koexistujú

Pojem „komplex menejcennosti“ zaviedol na prelome 20. storočia austrálsky psychológ Alfred Adler. Adler bol zvedavý, prečo niektorým ľuďom chýba potrebná motivácia, aby dosiahli svoje ciele, a vyjadril svoje presvedčenie, že všetci sa rodia s určitou dávkou osobnej menejcennosti, ktorú sa naučili v detstve, a že všetci máme vrodenú túžbu prekonať tento komplex.

slovakia

left justify in out

Väčšina ľudí z času na čas zažije pocit menejcennosti. Keď sa porovnávame s ľuďmi, ktorí sú vysoko kvalifikovaní, ako sú profesionálni športovci, renomovaní vedci, celebrity alebo pokročilejší ľudia v rámci našich vlastných profesií, môžeme sa v porovnaní s nimi považovať za nedostatočných. To je normálne a motivuje nás to zlepšovať sa. Keď sa však tieto pocity nedostatočnosti stanú ohromujúce alebo negatívne ovplyvňujú naše životy, môže to naznačovať komplex menejcennosti.

Čo je to komplex menejcennosti?

Podľa Americkej psychologickej asociácie je komplex menejcennosti charakterizovaný neustálymi pocitmi nedostatočnosti alebo neistoty vo vašom každodennom živote v dôsledku presvedčenia, že ste fyzicky alebo duševne menej ako ostatní, či už je takéto presvedčenie založené na racionálnom hodnotení alebo nie.

Existujú dva typy reakcií na komplex menejcennosti: Buď sa dotyčný natoľko utiahne do seba, že zriedkavo interaguje s ostatnými, alebo si to kompenzuje nadmernou súťaživosťou v snahe dokázať, že nie je menejcenný. Druhá forma sa tiež môže niekedy rozvinúť do komplexu nadradenosti.

Ako teda spoznáte, že máte komplex menejcennosti? No, zvyčajne by ste to vedeli celkom ľahko, pretože by vás pravdepodobne pohltili pocity nízkej sebaúcty a negatívneho sebaobrazu. Niekedy však symptóm nie je taký zrejmý, najmä ak ste si vyvinuli nadmernú kompenzáciu nadradenosti, aby ste kompenzovali svoje pocity menejcennosti.

Martin E. Ford, PhD , profesor a hlavný prodekan na George Mason University College of Education and Human Development objasňuje, že kľúčom k prežívaniu komplexu menejcennosti je rozpoznanie toho, ako reagujete na pocity menejcennosti. Dodávajú vám energiu, aby ste dosiahli svoje ciele? Alebo vedú k pocitom žiarlivosti, ktoré vás nabádajú, aby ste upustili od ostatných, aby ste sa cítili lepšie?

Neustále sa stretávať s ľuďmi, ktorých ste postavili na piedestál, a zaoberať sa výsledkami takýchto interakcií môže byť náročné, keď žijete s komplexom menejcennosti. Štúdie ukázali, že ľudia žijúci s týmto komplexom majú tendenciu uchýliť sa k nebezpečným drogám, aby im pomohli uniknúť a pomôcť zvládnuť tieto ťažkosti. 

Rovnako nie je nezvyčajné stať sa závislým na alkohole, aby ste prekonali deň, keď žijete s pocitom nedostatočnosti. Aj keď tieto mechanizmy zvládania môžu ponúkať určitý komfort, ich účinnosť je nahlas vyjadrená pri znižovaní pocitu vlastnej hodnoty. Navyše tieto závislosti môžu dokonca viesť k zdravotným komplikáciám.

Psychické problémy

Keď sa necítite dostatočne silní alebo hodní na to, aby ste mohli komunikovať so svojimi priateľmi, rodinou a kolegami ako seberovní, môže to výrazne ovplyvniť vaše duševné zdravie a pohodu. 

Neustále premýšľanie a zmenšovanie sa môže niekedy viesť k pocitom depresie a ukázalo sa, že podporuje frustráciu u osôb s týmto komplexom.

Pojem „komplex menejcennosti“ zaviedol na prelome 20. storočia austrálsky psychológ Alfred Adler. Adler bol zvedavý, prečo niektorým ľuďom chýba potrebná motivácia, aby dosiahli svoje ciele, a vyjadril svoje presvedčenie, že všetci sa rodia s určitou dávkou osobnej menejcennosti, ktorú sa naučili v detstve, a že všetci máme vrodenú túžbu prekonať tento komplex.

Moderní psychológovia ako James E. Maddux, PhD , sa však výrazu komplex menejcennosti vo veľkej miere vyhýbajú; komplex menejcennosti sa dnes klinicky označuje ako nízke sebavedomie.

Psychológovia dnes navyše veria, že plnohodnotné komplexy menejcennosti nie sú založené len na zážitkoch z detstva, ale zvyčajne pramenia z kombinácie faktorov vrátane:

Zážitky z detstva;
Skúsenosti, ktoré máme ako dospelí;
Osobnostné črty;
Kultúrne správy, ktoré dostávame o našej vnímanej nedostatočnosti.

 

Dva typy komplexu menejcennosti

Adler opísal komplex menejcennosti ako dva rôzne typy:

Primárna menejcennosť: Predpokladá sa, že tento typ začína v detstve v dôsledku pocitu bezmocnosti a nepriaznivého porovnávania s ostatnými. V dospelosti môže viesť ku komplexu menejcennosti.

Sekundárna menejcennosť: Potom nastáva, keď dospelí nie sú schopní dosiahnuť svoje vlastné subjektívne ciele v oblasti úspechu. V dôsledku toho môžu podľa GoodTherapy.com zosilnieť zvyšky pocitov menejcennosti z detstva.

Komplex menejcennosti a nadradenosti

Aj keď sa považujú za protichodné poruchy, komplex menejcennosti a komplex nadradenosti sa často prekrývajú a koexistujú.

Komplex nadradenosti znamená, že človek verí, že je v určitých smeroch lepší ako ostatní. Môžu sa chváliť sami sebou a zveličovať svoje úspechy a schopnosti. Hoci sa tieto činy môžu zdať nezlučiteľné s niekým, kto má komplex menejcennosti, v Adlerovej teórii psychológie niekto, kto koná nadradene, často v skutočnosti skrýva pocity slabosti, bezmocnosti a závislosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: talkspace.com, talkspace.com, adultmentalhealth.org. titulná foto: talkspace.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies