Lukašenko pohrozil rozmiestnením jadrových zbraní v Bielorusku

NETKY.SK • 1 December 2021, 13:17 • 2 min
Lukašenko pohrozil rozmiestnením jadrových zbraní v Bielorusku

MINSK – Bielorusko ponúkne Rusku, aby umiestnilo jadrové zbrane na svojom území, ak NATO urobí podobný krok v Poľsku, povedal Alexander Lukašenko v rozhovore pre RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Generálny tajomník aliancie Jens Stoltenberg  uviedol už skôr, že ak Nemecko odmietne rozmiestniť na svojom území tento typ zbraní, potom môžu skončiť v iných európskych krajinách, a to na východ od nemeckých hraníc.

 

img

 

„V tom prípade navrhnem Putinovi vrátiť jadrové zbrane do Bieloruska,“ povedal Lukašenko. Na upresňujúcu otázku, o aké systémy ide, hlava štátu odpovedala: „Dohodneme sa, že ktoré to budú“.

 

img

 

„Jadrové zbrane, ktoré budú pri takomto kontakte najúčinnejšie. Sme na to pripravení na území Bieloruska. Ja ako horlivý, pardón, majiteľ, som nič nezničil. Všetky potrebné prístrešky stoja na mieste,“ dodal.

 

Po rozpade ZSSR boli na bieloruskom území desiatky náloží strategických medzikontinentálnych rakiet Topol a viac ako tisíc taktických jadrových hlavíc. Minsk súhlasil so stiahnutím zbraní zo svojho územia po podpísaní Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT).

 

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg je presvedčený, že „spojenci v aliancii vrátane Nemecka by sa nemali pripojiť k Zmluve o zákaze jadrových zbraní, pretože svet sa nestáva bezpečným“. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii v Bruseli pred stretnutím ministrov zahraničných vecí bloku v Rige 30. novembra a 1. decembra.

 

img

 

Zmluva o zákaze jadrových zbraní vstúpila do platnosti 22. januára 2021. Ide o právne záväznú medzinárodnú dohodu, ktorá zakazuje vývoj, testovanie, skladovanie, získavanie, prepravu a používanie jadrových zbraní. Podpísalo ho 86 štátov a ratifikovalo ho 51 krajín.

 

Prečítajte si: Eduard Heger skritizoval bieloruský režim pre migračnú krízu na hraniciach s Poľskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies