Paríž: Muž s rusko-ukrajinským občianstvom plánoval bombový útok!

NETKY.SK • 8 Jún 2024, 10:32 • 2 min
Paríž:  Muž s rusko-ukrajinským občianstvom plánoval bombový útok!

PARÍŽ - Muža s dvojakým ruským i ukrajinským občianstvom v piatok predbežne obvinili z terorizmu a prípravy bombového útoku vo Francúzsku, uviedla tamojšia prokuratúra. Správu priniesla AFP.

slovakia

left justify in out

Dvadsaťšesťročného muža zadržali v pondelok v hoteli severne od francúzskej metropoly Paríž. Vyšetrovatelia v súčasnosti pátrajú po možných komplicoch, uviedla vo vyhlásení francúzska prokuratúra pre boj proti terorizmu.
 
Podľa AP k zadržaniu podozrivého došlo deň pred návštevou amerického prezidenta Joea Bidena vo Francúzsku a tri dni pred príchodom ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského do krajiny.  
 
Obaja štátnici do Francúzska pricestovali pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov v Normandii a stretli sa aj s tamojším prezidentom Emmanuelom Macronom.
 
Doposiaľ nebolo bezprostredne jasné, či údajné sprisahanie s cieľom uskutočniť bombový útok malo spojitosť s vojnou na Ukrajine. Vzťahy medzi Ruskom a Francúzskom sú v súvislosti s týmto konfliktom v uplynulých mesiacoch čoraz napätejšie.
 
Podľa vyjadrenia prokuratúry utrpel podozrivý muž závažné popáleniny po tom, čo v jeho hotelovej izbe explodovalo výbušné zariadenie. Po ošetrení ho vypočúvala francúzska vnútorná bezpečnostná služba.
 
Vo vyhlásení sa uvádza, že podozrivý muž bol v piatok predvedený pred vyšetrujúceho sudcu, ktorý ho predbežne obvinil z účasti v teroristickej skupine plánujúcej zločinecké útoky, ako aj z prechovávania výbušných materiálov zameraných na prípravu útoku v spojitosti s teroristickou skupinou.
 
Muž, ktorého doposiaľ nijako neidentifikovali, do Francúzska pricestoval len niekoľko dní pred svojím zadržaním. Francúzske médiá uvádzajú, že sa narodil v Ruskom okupovanom ukrajinskom regióne Donbas a slúžil v ruskej armáde.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AFP / AP, Ilustračné foto: Getty Images
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies