Prieskum: Skúsenosť s umelou inteligenciou má každý piaty Slovák

NETKY.SK • 6 Jún 2024, 18:03 • 2 min
Prieskum: Skúsenosť s umelou inteligenciou má každý piaty Slovák

Podľa najnovšieho reprezentatívneho prieskumu Inštitútu pre verejné otázky každý piaty respondent má skúsenosť s umelou inteligenciou. Buď ju použil viackrát alebo aspoň raz vyskúšal. Ďalších 41% opýtaných tvrdí, že AI síce nevyskúšali, ale o nej počuli. Naopak, o existencii umelej inteligencie nevie nič 40% opýtaných.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej ukázali výsledky celoslovenského prieskumu na reprezentatívnej vzorke 1 069 respondentov starších ako 14 rokov, spomedzi používateľov AI až 57% uviedlo skúsenosť s rôznymi verziami chatbotu ChatGPT a 48% s virtuálnymi asistentami, napríklad Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri, Microsoft Cortana, a podobne.

Pomerne diferencované sú však skúsenosti jednotlivých sociálno-demografických kategórií respondentov. Napríklad reálna skúsenosť s AI stúpa s klesajúcim vekom. Zatiaľ čo medzi seniormi ju využíva alebo aspoň raz-dvakrát vyskúšalo iba 3% opýtaných, medzi 25-34-ročnými je to už nadpriemerných 28% a medzi 14-24-ročnými až 38%.

Rovnako je to so vzdelaním, kde skúsenosť s umelou inteligenciou stúpa s výškou dosiahnutého vzdelania, pričom medzi najskúsenejších patria vysokoškolsky vzdelaní. 

„Uvedené zistenia naznačujú, že deliaca línia základného kontaktu s najnovšou a najprogresívnejšou technológiou súčasnosti, sa tiahne medzi menej vzdelanou, staršou a menej kvalifikovanou časťou slovenskej populácie v protiklade k jej mladšej, vzdelanejšej a viac kvalifikovanej časti“, hovorí autor projektu a analytik IVO Marián Velšic.

"Dá sa ale predpokladať, že trend AI nielen v oblasti internetových nástrojov a služieb, ale aj spotrebných produktov a zariadení, ako sú napríklad notebooky, smartfóny alebo inteligentné domáce spotrebiče, zasiahne za veľmi krátky čas podstatnú časť populácie. Umelá inteligencia sa stane bežnou súčasťou každodenného života“, dodáva k zisteniam Marián Velšic.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viktória Gromová
Zdroj: ivo.sk, Foto: freepik.sk
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies