Pakistan: Škola pre dievčatá terčom podpaľačského útoku. A dôvod? Ženy sa nemajú vzdelávať

NETKY.SK • 29 Máj 2024, 14:00 • 2 min
Pakistan: Škola pre dievčatá terčom podpaľačského útoku. A dôvod? Ženy sa nemajú vzdelávať

ISLAMABAD - Skupina militantov podpálila na severozápade Pakistanu školu pre dievčatá. Informovala o tom miestna polícia. Tento mesiac ide už o tretí útok na školu pre dievčatá. Správu priniesla AP.

slovakia

left justify in out

Podpaľačský útok sa odohral v oblasti Severný Wazíristan ležiacej v provincii Chajbar Paštúnchwá pri hraniciach s Afganistanom. Oblasť je bývalou baštou hnutia Tahríke-Tálibán Pákistán označovaného aj ako Pakistanský Taliban.
 
Požiar vypukol v noci. Útočníci na jeho založenie použili petrolej. Plamene zničili nábytok, počítače aj knihy. Zranení, ani obete hlásené neboli, oznámil hovorca miestnej polície.
 
K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil. Úrady z neho ale podozrievajú militantov, ktorí na školy pre dievčatá útočili už aj v minulosti. Odôvodňovali to tvrdením, že ženy sa nemajú vzdelávať.
 
Najnovší útok je podľa polície už tretím v tomto mesiaci na školy pre dievčatá, pri dvoch predchádzajúcich útočníci použili výbušniny.
 
Tahríke-Tálibán Pákistán je samostatné islamistické hnutie, je ale blízkym spojencom afganského hnutia Taliban, ktoré v Afganistane opäť vládne od roku 2021.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ingrid Vrabcová
Zdroj: AP, Foto: timesofindia.indiatimes.com
Netky
Deň Ústavy o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies