Obrovské nešťastie ukrajinského lietadla, ktoré zostrelili rakety iránskej armády, bolo pripísané ľudskej chybe

NETKY.SK • 18 Marec 2021, 13:12 • 2 min
Obrovské nešťastie ukrajinského lietadla, ktoré zostrelili rakety iránskej armády, bolo pripísané ľudskej chybe

TEHERÁN - Iránska organizácia pre civilné letectvo v stredu zverejnila svoju poslednú správu o vlaňajšom zostrelení lietadla spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) pri Teheráne.

slovakia

left justify in out

Poškodené strany nesúhlasili 

V nej potvrdila už skoršie informácie od iránskych úradov, že let PS752 zostrelili dve strely v dôsledku "ľudskej chyby" pri prevádzke protivzdušného systému. Správa sa však stretla s kritikou Ukrajiny a Kanady, ktoré mali v lietadle svojich občanov, informuje portál spravodajskej televízie Al-Džazíra.

 


Organizácia sa vyjadrila, že jej správa má byť "nestranná" v snahe zabrániť podobným tragédiám a nechcela pripísať vinu. Správu vypracovali po získaní spätnej väzby od zúčastnených krajín vrátane Ukrajiny.

 

Vyjadrenie ukrajinskej strany 
Niekoľko hodín po zverejnení však ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba správu označil za "cynický pokus skryť skutočné dôvody zostrelenia nášho lietadla". 

 

"Nedovolíme Iránu utajiť pravdu, nedovolíme mu vyhnúť sa zodpovednosti za tento zločin," vyhlásil.

 

img


Podľa kanadských predstaviteľov sa Irán v správe nepokúsil zodpovedať kritické otázky o tom, čo sa naozaj stalo. "Zdá sa neúplná a nemá žiadne tvrdé fakty alebo dôkazy," uviedli v spoločnom vyhlásení minister zahraničia Marc Garneau a minister dopravy Omar Alghabra.

 

Strašné nešťastie 
Let PS752 smerujúci do Kyjeva zostrelili 8. januára krátko po vzlietnutí z Medzinárodného letiska imáma Chomejního. Zomrelo všetkých 176 ľudí, ktorí boli na palube. Väčšina obetí boli Iránci, no o život prišli aj občania Kanady, Ukrajinci, Švédi, Afganci a Briti. Irán pôvodne tvrdil, že haváriu lietadla spôsobila technická chyba, po troch dňoch však priznal, že ho omylom zostrelili jeho sily. V spojitosti s nehodou nikto nerezignoval!!! ani nikoho neprepustili!!!

 

img


Nešťastie sa stalo v čase zvýšeného napätia medzi Iránom a USA. Krátko pred zostrelením totiž Irán v odvete za cielené zabitie svojho významného generála Američanmi zaútočil na dve iracké základne s americkou posádkou a iránska armáda bola preto v strehu pred ďalšou americkou odvetou.

 

S civilným letom sa vôbec nepočítalo 
Ako pripomína Al-Džazíra, jednou z hlavných nezodpovedaných otázok po nešťastí bolo, prečo lietadlu vôbec povolili vzlietnuť počas noci, keď Irán očakával možný útok. Podľa spomenutej správy iránske ozbrojené sily očakávali nebezpečie a mali stratégiu, ktorá nepočítala s letmi z letiska imáma Chomejního ako vysokorizikovými pre chybnú identifikáciu.

 


Iránske úrady nedávno oznámili, že úsilie o stíhanie podozrivých z prípadu, ktorých mená nie sú zatiaľ verejne známe, sa po vyšetrovaní vojenským súdom blíži k záveru a čoskoro sa uskutočnia aj osobné procesy. Vláda tiež v januári oznámila, že odškodní rodiny každej z obetí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies