Obedy zadarmo budú od augusta minulosťou, zároveň vzniknú nové dotačné schémy

NETKY.SK • 26 November 2020, 18:59 • 2 min
Obedy zadarmo budú od augusta minulosťou, zároveň vzniknú nové dotačné schémy

BRATISLAVA - Plošné dotovanie obedov v materských a základných školách sa od začiatku augusta budúceho roka skončí.

slovakia

left justify in out

Kým v súčasnosti štát sumou 1,2 eura dotuje každý obed pre dieťa navštevujúce posledný ročník materskej školy alebo základnú školu, od začiatku augusta budúceho roka sa budú na týchto školách dotovať len obedy pre deti v hmotnej núdzi.

 

Zrušia sa obedy zadarmo

Podľa ministerstva práce a sociálnych vecí ide o návrat k tomu, čo na Slovensku platilo do konca roka 2018. Štátna dotácia na jeden obed sa pritom zvýši o 10 centov na 1,30 eura.

 

img

 

Touto sumou sa má pokryť najvyššie finančné pásmo na nákup potravín na druhom stupni vyučovania v ZŠ, ktoré je vo výške 1,30 eura za jeden obed. Vyplýva to z novely zákona o dotáciách v pôsobnosti rezort práce, ktorú vo štvrtok schválil parlament.

Za vyučovanie v základnej škole sa bude považovať aj individuálne vzdelávanie. Štát zadotuje stravu aj pre tie deti, ktoré sa nezúčastnili na riadnom vyučovaní. 

 

Prečítajte si tiež: Za obed, ktorý si žiak v jedálni nevyberie a neodhlási sa, rodičia zaplatia

 

Zvýši sa bonus na dieťa
Vládna koalícia v polovici júla tohto roka avizovala, že namiesto plošného dotovania obedov zdvojnásobí daňový bonus na dieťa do 15 rokov, aktuálne je daňový bonus dvojnásobný len do 6 rokov veku dieťaťa.

 

V súčasnosti predstavuje daňový bonus 22,72 eura mesačne. Ako uviedla vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí), na dieťa vo veku od 6 rokov do 15 rokov tak dostane rodič ročne o 273 eur viac. "Daňový bonus sa v minulosti valorizoval veľmi málo, často to nepokrývalo ani výšku inflácie," skonštatovala Remišová.

 

img

 

Súčasťou schválenej novely zákona je aj zavedenie novej dotácie na podporu plnenia funkcií rodiny. Novou dotáciou v maximálnej sume 10-tisíc eur chce rezort podporovať napríklad preventívne programy, tréningy a osvetu zameranú na plnenie funkcií rodiny či predchádzanie negatívnym javom v rodine. 

 

Kampane budú zamerané na zvyšovanie citlivosti verejnosti k závažným rodinným témam či edičné činnosti, ktoré s týmito preventívnymi aktivitami súvisia.

 

Prečítajte si tiež: Obedy v školách a škôlkach budú zadarmo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies